Opinie | Inreisverbod VS
Speel de aflevering afOf luister via BNR app
Over de aflevering
Het kostte me twee maanden corresponderen met de ambtelijke dienst die verantwoordelijk is voor contacten met de pers, eindeloos navigeren door een wirwar van onduidelijke en tegenstrijdige berichten en uiteindelijk een omweg via twee weken Antillen om de Verenigde Staten in te komen.
Laila Frank vervangt vandaag met haar column Jaap Jansen.
Dat klinkt misschien avontuurlijk maar ik kan u verzekeren; het is vooral frustrerend en bovendien hangt er een prijskaartje aan dat ik maar moet zien terug te verdienen. Ik ben journalist, ik schrijf over Amerika en ik wil gewoon mijn werk kunnen doen. Maar de Amerikaanse regering laat Covid- 19 niet ongelegen om journalisten in een verkiezingsjaar buiten de deur te houden.
Het inreisverbod van President Trump kent geen uitzonderingen voor journalisten. Andersom geldt dat wel: Amerikaanse journalisten zijn ondanks het inreisverbod voor Amerikanen in Europa gewoon welkom hier hun vak uit te oefenen. Met een zogeheten I- visum mag je alleen werken voor buitenlandse media – er wordt geen Amerikaan brood uit de mond gestoten door de aanwezigheid van mij en mijn collega’s. Net als vele collega’s heb ik hulp gevraagd aan de plaatselijke ambassade. Net als hen kreeg ik nee op het rekest.
Op papier zijn er twee mogelijkheden om toch het land in te komen: een uitzondering aanvragen (een zogeheten waiver) óf twee weken buiten Schengen verblijven, hopen dat het land van keuze ondertussen de grens met de VS niet dicht gooit vanwege het groeiende aantal Corona- gevallen in het land en zo op bestemming aankomen. De uitzondering kost weken tijd en levert doorgaans een nee op – het eisenpakket om in aanmerking te komen is streng. Twee weken buiten Schengen is een gok en een kostenpost. Op papier zijn er opties maar de realiteit is dat de President er niets aan gelegen laat media buiten de deur te houden.
Het ongemak bij de goedwillende ambtenaren die ik spreek is overduidelijk voelbaar. Maar dit is een politiek besluit, ze zijn met handen gebonden, net als journalisten en media- organisaties in Europa die de verkiezingen willen verslaan. Er ligt een door veel collega’s getekende brandbrief klaar voor Josep Borel Fontelles, de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken bij de EU met de roep om hulp. Het is tijd om politieke druk uit te oefenen. Makkelijk zal het niet zijn, nodig des te meer. Want als het aan Trump ligt, blijven de grenzen voor media potdicht.