ABN Amrø

Paul Laseur24 okt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur

En ABN Amro heeft op dat punt in het recente verleden helemaal een gevoelig trauma opgelopen. Maar misschien is het toch niet zo’n heel gek idee om met de Zweden om tafel te gaan zitten. Ook al sloeg Minister Dijsselbloem de deur resoluut dicht bij de eerdere toenadering uit Stockholm, begin deze maand. Maar waarom eigenlijk? Op termijn zal ABN Amro waarschijnlijk toch niet zelfstandig kunnen blijven. Liever meteen ingaan op de avances uit het land van Volvo, Abba en Ikea. Dan over twee jaar in Chinese handen te vallen. Of weer van een Britse bank, die na de Bexit graag voet aan de grond wil houden in de Eurozone.

Nordea is de grootste bank van Scandinavië en op de beurs ruim twee keer zoveel waard als onze bank. Samen zouden ze een van de grootste banken van Europa worden. De allergrootste, Deutsche Bank, zit momenteel zwaar in de problemen. Dus dit zou wel eens hèt moment kunnen zijn voor concurrenten om de krachten te bundelen. Nordea is klaar voor de rest van Europa. En die sprong wil het wagen met ABN Amro. En ook al zijn wij de onderliggende partij, het hoofdkantoor mag wat Nordea betreft gerust in Amsterdam komen. Als dat helpt om ons over de streep te trekken. En da’s geen gek idee. De bancaire sector aan de Zuidas, die door de crisis zover is uitgehold, krijgt daarmee hopelijk net die extra massa die nodig is om weer een partijtje mee te kunnen blazen in de grote financiële buitenwereld.

Maar ja, over viereneenhalve maand zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat zo kort daarvóór nog een besluit valt in Den Haag over het lot van ABN Amro. Ook de top van de bank zelf heeft momenteel wel wat anders aan z’n hoofd. Want wie wordt de opvolger van topman Gerrit Zalm, die begin volgend jaar vroegtijdig vertrekt. Binnen de bank ziet men het liefst een ondernemende bankier aan het roer. Maar de vrees is groot dat PvdA Minister Dijsselbloem het vooral belangrijk vindt dat de nieuwe bestuursvoorzitter een maatschappelijke antenne heeft.

En zo wordt de bank die voor ruim driekwart in handen is van de staat nog altijd gegijzeld door de politiek en de Haagse baantjescarrousel. ABN Amro als een sociaal en maatschappelijk vangnet voor oud-ministers en staatssecretarissen. Dan liever meteen aan de Zweden verkopen.

Prettige maandag!