Leiderschapscrisis

Paul Laseur27 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur

En het werd een keer tijd, want ons land is ziek. We lijden aan de managementziekte, in een vergevorderd stadium. Een zwaar geval van collectieve leiderschapscrisis. Waarbij het probleem niet is een gebrek aan leiderschap; eerder teveel! Het is dringen op de top van de Olympus. We hebben onderhand zoveel leiders dat een tekort dreigt aan volgers. En wie moet dan straks het werk uitvoeren, al die mooie plannen die op de bovenste verdiepingen van de Zuidas worden uitgebroed? De BV Nederland heeft een waterhoofd!

Bedrijven en business schools zijn zo gefixeerd op leiderschapsskills dat volgerskwaliteiten veel te weinig aandacht krijgen. We maken alleen nog maar bazen. Het bedrijfsleven raakt zelfs verslaafd aan assessment, schreef het Financieele Dagblad. Steeds vaker worden externe bureaus ingehuurd om het toptalent eens grondig door te lichten. Zwakke en sterke eigenschappen worden nauwgezet in kaart gebracht. Psychologische tests, rollenspelen, diepgravende persoonlijke gesprekken. Allemaal een vast onderdeel van talentontwikkeling. En ze vinden het heerlijk, al die aandacht, de dertigers en veertigers die snel de carrièreladder beklimmen. Lekker sleutelen aan jezelf. Voor de leiders van morgen een investering in hun toekomst. En wat kost het allemaal een geld.

En wat is dat voor toekomst, met alleen maar directeuren? Een bijenvolk zonder werkbijen maar louter koninginnen. En het beperkt zich niet tot het bedrijfsleven. Ook het landsbestuur, de politiek is volledig verlamd door een overdosis leiderschap. De verkiezingen hebben ons parlement versplinterd in dertien fracties, elk met hun eigen leider. Dertien kleine koninkrijkjes vormen samen onze volksvertegenwoordiging. Die formatie gaat dus nog wel even duren. We waren een stuk beter af geweest met maar twee of drie politieke leiders: Eén op links, één op rechts en, vooruit, ook nog één voor het andere soort populisten.

Sleutelen aan jezelf is overigens prima hoor. Met een goede opleiding is helemaal niets mis. Een leven lang leren, om steeds beter te worden in je vak. Maar niet om allemaal eindbaas te worden. Echte leiders komen vanzelf wel bovendrijven.

Prettige maandag!