De volgende V&D

Paul Laseur19 jun 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur

De brand slaat over, van non-food naar de foodretail. De oude vertrouwde supermarkt is straks nog het nieuwe slachtoffer van de online revolutie in de detailhandel. En wie dat niet zag aankomen werd afgelopen vrijdag alsnog in één klap wakker geschud, door een miljardenovername van Amazon.

Voor bijna 14 miljard dollar koopt de Amerikaanse internetgigant een supermarktketen, Whole Foods uit San Francisco. Die zich met verse, gezonde en biologische produkten al 40 jaar met veel succes richt op de zelfbewuste en koopkrachtige consument. Het overnamenieuws, de grootste ooit voor Amazon, sloeg in als een bom bij traditionele supermarktketens. De beurskoersen doken keihard omlaag, die van Ahold-Delhaize zelfs met 9,5 procent. Beleggers zijn bang dat webwinkel Amazon hard op weg is om ook in levensmiddelen een dominante speler te worden. En ze hebben waarschijnlijk gelijk.

Je hoeft geen retaildeskundige of online-strateeg te zijn om meteen de voordelen te zien van deze samensmelting. Voor beide partijen, zowel Amazon als Whole Foods. De supermarkt namelijk kent het koopgedrag van zijn klanten door en door: Wat ze eten, hoe ze betalen en wanneer ze laten thuisbezorgen. Die data zijn een goudmijn voor Amazon, in combinatie met de eigen online expertise als webwinkel. Whole Foods kan volop profiteren van Amazon’s verkoopkanalen. En ongebreideld verder groeien, zonder voor die uitbreiding afhankelijk te zijn van bakstenen winkels. Als het allemaal doorgaat wordt dit een revolutie voor de distributie van verse levensmiddelen; een keerpunt voor de sector. Nog even en de winkel komt naar de klant toe in plaats van andersom.

Ahold heeft zitten slapen en dacht kennelijk dat de overname van Bol.com genoeg was om mee te kunnen komen in de online revolutie. Maar het moederconcern van Albert Heijn werd dit weekend rechts ingehaald, door Amazon. Om te beginnen op de Amerikaanse markt. Maar je kunt erop wachten dat Amazon’s virtuele supermarkt straks ook in Europa aanslaat. Het grote gevaar voor de traditionele supermarkten komt dus niet van branchegenoten maar van internetbedrijven. Zoals we dat ook zien in andere marktsectoren. Google gaat in bankzaken, Apple werkt aan een zelfrijdende auto. Het initiatief voor geslaagde cross-overs, tussen bakstenen en online, komt altijd van de web-kant. Eerst clicks en dan pas bricks. Succesvolle webwinkels die een fysieke winkel beginnen of overnemen. Dat is een gigantische bedreiging voor traditionele winkelketens. Andersom blijkt het heel erg lastig voor grote bestaande winkelbedrijven om een effectieve online-strategie uit te rollen. Waarmee ze het kunnen opnemen tegen de wendbare internetreuzen.

Prettige maandag!