Schijnconstructies

Paul Laseur28 aug 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur

Want werk is werk. Helemaal als je begin twintig bent en nog alle soorten klusjes aanpakt. Een deeltaxi besturen, schoonmaken of maaltijden bezorgen. Als je geld nodig hebt voor een vakantie draai je een maand gewoon wat extra diensten. De mogelijkheden zijn eindeloos, welkom in de platform-economie. De digitalisering van de samenleving heeft een hele reeks populaire dienstverleners opgeleverd, zoals Deliveroo en Uber, en die zorgen voor veel werk. Helemaal nu het economisch weer de goede kant op gaat. Het zijn de nieuwe werkverschaffers. Geen banen die iemand tot z’n pensioen volhoudt, of met enig loopbaan-perspectief. De sushi wordt zelden bezorgd  door een 50-plusser. Maar dat verwacht ook niemand. Maaltijden bezorgen is geen carrière. Het verloop onder koeriers is waarschijnlijk groot. Als ze wat beters kunnen krijgen, of zodra ze afstuderen, zijn ze weg. En niemand die het ze kwalijk neemt.

Het zijn in elk geval geen banen die zich makkelijk laten vangen in de klassieke arbeidsverhouding. Waarin werknemers een leven lang in loondienst werken, voor één baas. Met verzekering en pensioenopbouw en een auto van de zaak. Maar wie wil dat nog? Níet de Deliveroo-koeriers of de Uber-chauffeurs, die zijn flexibel. Daarom begrijp ik alle ophef niet, over het flex-beleid van Deliveroo. Het is namelijk een win-winsituatie. Niet alleen het bedrijf, maar ook de bezorgers worden hier beter van. Zij kunnen voortaan zelf bepalen wanneer ze werken en gaan bovendien per bestelling meer verdienen.

Toch klinkt felle kritiek van links tot rechts. Vakbond CNV èn ZZP Nederland spreken van uitholling van werknemersrechten en het verzieken van de arbeidsmarkt. Deliveroo zou z’n bezorgers dwingen tot schijnzelfstandigheid. Een fiscale constructie om onder werkgeversverplichtingen uit te komen. Want het zijn geen echte ondernemers.

Maar het zijn ook geen normale werknemers. Dat is net zo goed een schijnconstructie. Helaas heb je voor de wet en de fiscus maar twee smaken: òf je bent zelfstandig ondernemer òf je bent een werknemer. Hier ligt een mooie taak voor het kabinet Rutte III. Hervorm het belastingstelsel en de arbeidsmarkt. En creëer dan meteen een eigen status voor deze vrije kluswerkers: niet volledig zelfstandig maar ook niet op de loonlijst. Want werken staat steeds vaker los van baan of bedrijf.

Prettige maandag!