Macro met Boot en Mujagić | ECB blust bosbrand met waterpistool

Macro met Boot en Mujagić8 sep 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als de ECB de rente met 75 basispunten verhoogt, is dat als het blussen van een bosbrand met een waterpistool. Dat zegt hoofdeconoom Edin Mujagić, van OHV Vermogensbeheer. Volgens Mujagić oogt het veel, maar is dat het niet met een inflatie van 9 procent. Wél is het een historische stap, de ECB nam deze welgeteld slechts éénmaal eerder in haar geschiedenis.

'Afgaan op de geluiden vanuit de ECB, zou alles minder dan 75 basispunten een grote teleurstelling zijn', zegt de hoofdeconoom. De hoogte is volgens hem echter niet het meest spannende dart er staat te gebeuren; belangrijk is wat voor hints de ECB gaat geven over welke vervolgstappen er nog genomen gaan worden. 'Je moet vandaag niet alleen die historische stap nemen, maar ook aangeven dat er hierna meer moet volgen.' En dat het niet uitkomt met het oog op de nakende recessie, dat moet volgens Mujagić voor lief worden genomen.

Macro met Boot en Mujagić

Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.