Macro met Boot en Mujagić | Wie krijgt wat uit de pot van 1500 miljard?

Macro met Boot en Mujagić12 sep 20228 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Tweede kamer begint vandaag met de behandeling van de nieuwe pensioenwet. Er zit volgens voorzichtige schattingen ruim 1500 miljard euro in de pot. De vraag waar het in de nieuwe wet om gaat is eigenlijk: hoe verdeel je de 1500 miljard?

‘Het concept eerlijk bestaat bijna niet’, stelt hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam. ‘Niemand weet hoe je het geld dat is opgebouwd door een 32-jarige moet vergelijken met het geld van een 64-jarige. Een 64-jarige krijgt al snel pensioen en een 32-jarige heeft misschien minder opgebouwd, maar moet ook nog lang wachten. Dus hoe ga je dat verrekenen?’ 

We kunnen hier volgens de hoogleraar op twee manieren naar kijken. ‘Heel fundamenteel, en zeggen dat we verder moeten gaan studeren. Maar daar komen we niet uit. Dus er komt een arbitraire verdeelsleutel, en die arbitraire verdeelsleutel wordt daarop gebaseerd. De een wil een hoge rekenrente, de ander een lage rekenrente. Maar we weten niet wat de juiste is(…). Uiteindelijk draait het pensioen om de verdiencapaciteit van een land, en dat draait om de werkenden. Dus het enige wat belangrijk is in het pensioensysteem is niet die pot geld, maar hoeveel werkenden er zijn en hoe productief zij zijn ten opzichte van de gepensioneerden', aldus Boot. 

Macro met Boot en Mujagić

Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.