Macro met Boot en Mujagić | Niemand geschokt door Fed-notulen

Macro met Boot en Mujagić13 okt 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beleidsmakers van de Federal Reserve zijn verrast door het tempo waarop de inflatie stijgt. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering in september van de centralebankenkoepel in de VS. De Fed-bestuurders verwachten dat de hoge rentestanden nog wel een tijd zullen aanhouden, tot het moment dat de prijzen dalen.

Volgens econoom Edin Mujagić zal niemand in de financiële wereld ‘geschokt’ zijn over deze notulen. ‘So far niks nieuws onder de zon.'

Mujagić wil een van de gevolgen – van wat de Fed doet – benadrukken. ‘De Amerikaanse dollar is ongeveer tegenover elke andere munt dit jaar meer waard geworden. Door de hogere rente en door het vooruitzicht dat de Fed zal doorgaan met de renteverhoging. En dat levert in de rest van de wereld heel veel problemen op. 

Het geeft mij een 1971 déjà-vugevoel. In november van dat jaar kwamen de ministers van Financiën van de G10-landen bij elkaar in Rome. De Europese minister van Financiën beklaagde zich bij hun Amerikaanse collega. Ook over de dollar. Wat de munt doet en wat de waarde daarvan doet, raakt ons en wij hebben daar toch moeite mee, zei hij. Waarop de Amerikaan de inmiddels legendarische woorden sprak: ‘Heren, met alle respect, de dollar is onze munt, maar het is jullie probleem.’ In die vijftig jaar is eigenlijk niks veranderd', aldus Mujagić. 

Macro met Boot en Mujagić

Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.