Macro met Boot en Mujagić | Een recessie is onontkoombaar

Macro met Boot en Mujagić26 okt 20225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een recessie is onontkoombaar. Dit concludeert econoom Edin Mujagic op basis van het meest recente ECB-rapport over kredietverlening van banken. Banken lenen steeds minder geld uit aan bedrijven en particulieren, het volgende kwartaal zal dat nóg minder zijn. 'Aan die recessie ontkomen we niet.'

Mujagic vergelijkt het ECB-rapport met een betrouwbare röntgenfoto van de economie doordat nagenoeg alle aangeschreven banken deelnemen aan de ECB-enquête. Volgens de banken hebben ze in het derde kwartaal veel vaker nee verkocht aan bedrijven en huishoudens. Het is sinds 2008 niet zo moeilijk geweest om een hypothecaire lening te krijgen, tegelijkertijd komen steeds meer bedrijven langs om een lening aan te vragen. En dat is niet zozeer om te investeren, maar puur om werkkapitaal te krijgen; om overeind te blijven.

Banken geven echter niet thuis. Nu een recessie aan de einder opdoemt, zijn ze bevreesd dat bedrijven hun leningen niet meer terug kunnen betalen. En volgens Mujagic gebeurt hier in macro-economische termen iets raars: 'Een bank zegt vaker nee tegen een lening omdat 'ie bang is voor een recessie, maar door die weigering neemt de kans op een recessie juist toe'.

Maar dan nationaliseer je toch een bank? Weer mis. 'Het is modern om te willen nationaliseren omdat staatsbanken dit soort fouten niet zou maken. Maar we weten van staatsbanken dat ze in goede tijden allerlei dingen doen met geld die economisch nergens op slaan.' Los daarvan: steun verlenen tijdens een recessie is weliswaar heel nobel, maar volgens de econoom op de lange termijn slecht voor de economie doordat de praktijk zombiebedrijven overeind houdt.

En daarom werd er in het derde kwartaal minder aan bedrijven geleend, en daarom geven de banken aan in het vierde kwartaal nóg minder te zullen uitlenen. 'Een recessie, daar ontkomen we niet aan', concludeert Mujagic dan ook.