Macro met Boot en Mujagić | Kritiek op energiecompensatie: 'Ongehoorde maatregel!'

Macro met Boot en Mujagić1 dec 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Econoom Arnoud Boot noemt de energiecompensatie voor huishoudens de 'duurste compensatiemaatregel in de Nederlandse geschiedenis'. 'De discussie in de Tweede Kamer dreigt altijd te gaan om die ene persoon die er te weinig voordeel aan heeft, maar ze realiseren niet dat dit een ongehoorde maatregel is', zo vindt Boot. 

Boot waarschuwt dat er in de toekomst mogelijk een parlementaire enquete kan komen over het aanstaande beleid. 'De uitvoering is zo cruciaal om in de toekomst allerlei parlementaire enquetes te voorkomen.' Hij merkt ook op dat de kritiek wordt genegeerd. 'Er worden duizenden excuses verzonnen om op voorhand de kritiek te weerspreken. De micro-economen Maarten Pieter Schinkel en Marco Haan zorgen ervoor dat het vooraf al bekritiseerd wordt', zo verwijst Boot naar het debat in de Tweede Kamer over de compensatie. 

'We moeten op een juiste manier hiermee omgaan. Het geld moet terecht komen bij consumenten en niet leiden tot extra winsten bij producten, dat is cruciaal. Ook moeten we zorgen dat mensen een belang hebben bij het zuinig omgaan met energie. Als dat wegvalt, zijn we aan de ene kant geld aan het weggooien, terwijl we de energietransitie vertragen en de energiebedrijven verrijken', zo waarschuwt Boot.