Moet de bankenunie niet vervolmaakt worden?

Macro met Boot en Mujagić27 mrt 20237 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De rust lijkt weer wedergekeerd in de bankenwereld, en dus is er alle ruimte voor verbetering in de financiële sector. Dat vindt hoogleraar Arnoud Boot tenminste, en hij irriteert zich er dus aan dat er vooral veel over gepraat wordt, en weinig daadwerkelijke actie wordt ondernomen.

'Op het moment dat er een probleem is, hebben we het erover', aldus Boot. 'En als het dan weer even verdoofd is, gaan beleidsmakers en politici weer over tot de orde van de dag, in plaats van dat ze in die rustige periodes juist hun best doen om die financiële sector beter te maken.'

Boot benadrukt dat er afgelopen week over eenzelfde onderwerp in de Tweede Kamer werd gediscussieerd met minister Sigrid Kaag van Financiën. Eerder had Kaag enkele Kamerbrieven over het bankwezen verstuurd, waarin ook gesproken werd over de Volksbank en ABN Amro. Volgens Boot stak één belangrijk onderwerp met kop en schouders uit boven de discussie: moet de zogeheten bankenunie niet vervolmaakt worden?

Goed onderweg

De naam bankenunie klinkt als een soort walhalla, vindt Boot. 'En daar zitten twee goede dingen aan, die er ook al zijn', vervolgt hij. Te weten: het betere bankentoezicht vanuit Frankfurt en de resolutieautoriteit in Brussel die bij financiële problemen van een bank de oplossing kan bieden.