Negeren sponsoringregels nekt Manchester City

Marcel Beerthuizen26 feb 20208 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De UEFA stelde het Financial Fair Play in in juni 2011, omdat in de jaren daarvoor veel clubs in de financiële problemen waren gekomen. Toenmalig baas Michel Platini wilde met het systeem voorkomen dat clubs enorme schulden kunnen maken en dan maar moeten zien hoe ze daar uitkomen. Meer controle dus, om de gelijkheid tussen de clubs te bevorderen en om de toekomst van het voetbal veilig te stellen.

| Rubriek : Sport | Marcel Beerthuizen

Sponsoring vs eigen kapitaal

Het Financial Fair Play kent twee belangrijke onderdelen. Ten eerste mag een club in drie jaar niet meer dan 30 miljoen verlies maken. Het andere is dat gelden uit sponsoring in verhouding moeten staan tot je begroting. Manchester City heeft zich vooral aan die laatste regel niet gehouden; veruit het meeste geld kwam van de eigenaar uit Abu Dhabi in plaats van uit sponsoring. De club krijgt daarom een boete van 30 miljoen euro en mag twee jaar lang niet meedoen in de Champions League. En dat laatste kost ze zeker 275 miljoen. Het gaat bij de regels dus niet om de grootte van het bedrag, maar om waar het geld vandaan komt.

Onvoorspelbaar

De reden dat een club niet zomaar mag teren op de zak van een grote investeerder, zegt Beerthuizen, is dat voetbal interessant, gezond en vooral onvoorspelbaar moet blijven. Overigens gaat Manchester City tegen de straf van de UEFA in beroep bij het CAS, het arbitragehof voor de sport.

Druk

De UEFA laat dan weliswaar een keer z'n tanden zien, maar komt ook enorm onder druk te staan. De bond heeft lang niet zo veel geld als Manchester City. Als er meer clubs dit soort zaken tegen de UEFA zouden aanspannen, zou dat nog wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Spelers van Manchester City warmen op.
Spelers van Manchester City warmen op. (AFP)