Column Marianne Zwagerman | Homegrown

Marianne Zwagerman29 mrt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ook als je hem nooit een wedstrijd zag spelen, voelt Cruijff als een buurman of een oom. ‘Sociale nabijheid’ heet dat in de wetten van de nieuwsjournalistiek, die de NOS aanhaalde bij het antwoord op de vraag of een dode Belg soms meer waard is dan een dode Turk. De fysieke afstand speelt een rol bij de bepaling van de hoeveelheid aandacht voor een nieuwsfeit. Maar de sociale afstand, hoe dichtbij staan de mensen die het betreft, is ook een bepalende factor. En daar knelt het aan verschillende kanten in dit geval.

Bijna opgetogen werd in veel media benadrukt dat het om ‘homegrown’ terroristen ging, in een reactie op de (herhaalde) oproep van Wilders om de grenzen dicht te gooien. Een onzinnig plan, want ze zijn gewoon in Brussel geboren en getogen, dus “een van ons” zoals ik meerdere presentatoren, journalisten en deskundigen hoorde zeggen.

Kunnen we dat misverstand voor eens en voor altijd uit de weg ruimen? 

Het feit dat terroristen "hier" zijn geboren maakt ze nog niet "een van ons".

Ik neem daar afstand van.

Als zij zich echt een van ons hadden gevoeld waren ze geen terrorist geworden.

Als wij hen echt als een van ons hadden gezien waren ze geen terrorist geworden.

Maar hoe hadden wij en zij dat moeten bewerkstelligen? Gelukkig is er altijd wel een cabaretier te vinden die dat even wil komen duiden. Cabaretiers zijn namelijk de cultuurfilosofen van onze tijd. Het lag vooral aan Trump en Wilders leerde ik bij de Vara. Bijzonder is dat toch. De gretigheid waarmee politici die nog nooit aan de macht waren nu de schuld krijgen toegeschoven van radicalisering. In Humo vertelde de Vlaamse journaliste Hind Fraihi over haar twee maanden undercover in Molenbeek. Elf jaar geleden (!) schreef ze daar al het boek ‘Undercover in Klein-Marokko’ over. Ze werd verketterd. Niemand nam haar bevindingen serieus: “Er werd er een karaktermoord op mij gepleegd. Ik spoorde zogezegd niet, speelde in de kaart van rechts.” zegt Fraihi daarover.

Homegrown. Misschien geeft Wilders het plantje water. Maar wie moffelde het zaadje onder de grond?