Column Marianne Zwagerman | #Fuck

Marianne Zwagerman25 apr 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ebru Umar zei het wel. Toen andere media nog hooguit meewarig over Erdoğan schreven alsof hij die beetje excentrieke oom uit Turkije was, ging Umar al vol in de aanval en beschreef ze de politicus die wij nu steeds beter leren kennen. Ze kent de ontwikkelingen in Turkije goed, ook met betrekking tot de persvrijheid. Als je vanuit je Turkse huis #fuckErdogan twittert, een paar dagen nadat het Turkse consulaat een oproep doet om Nederlanders die Erdoğan beledigen te rapporteren, weet je dat de pakkans gelijk is aan met 200 kilometer per uur over de A2 bij Vinkeveen rijden. Natuurlijk wist Umar dat.

Vrij Nederland schetste laatst de impact van onwelgevallige tweets en publicaties in een ontluisterend interview met de door Erdoğan afgezette hoofdredacteur van de Turkse krant Today’s Zaman. Ze was ooit een trouw aanhanger van Erdoğan, maar werd veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijk voor reacties van anderen (!) op een van haar tweets. De rechters stelden dat ze die reacties maar had moeten zien te voorkomen. Vorige maand kwam haar krant onder de controle van Erdoğan en moest ze Turkije ontvluchten. Het bracht 2000 betogers op de been, geen volksopstand.

BNR ging de straat op en registreerde onder Turkse Amsterdammers veel instemmende geluiden over de arrestatie van Umar. Het gaat veel verder dan alleen instemming. Ik ken de jaloersmakende schoenencollectie van La Umar, maar zou niet in haar hoge hakken willen staan. Die vrouw incasseert doorlopend de meest afschuwelijke bedreigingen. Maar haar aanhouding werd op sociale media ook bijna als een overwinning gevierd door tegenstanders van vluchtelingenopvang. ‘Zie je wel! Moslims zijn niet te vertrouwen. Dictator Erdoğan bewijst het maar weer eens.’ Juist deze "Zie je wel" roepers zijn degenen die veroorzaken dat Europa zich door Turkije laat gijzelen, met vluchtelingen als pionnen voor een geopolitiek spel. Dat krijg je als angst gaat regeren. #fuckErdogan zeggen betekent ook: zelf een oplossing voor vluchtelingen bedenken en accepteren. Ik wil niet in de schoenen van Ebru Umar staan, maar die van Angela Merkel zitten ook niet lekker.