Cordon
Of luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Cordon
Over de aflevering
Als u nog geen plannen heeft kunt u vanavond naar een discussiebijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam. Het thema is ‘populisme en de pers’. Journalisten van RTL, de Volkskrant en het Parool praten over de ‘populistische stem die steeds meer ruimte krijgt in de media’.
Ja, want populisme, zo vlak voor de verkiezingen, dat moeten we natuurlijk niet willen met zijn allen nu Mark Rutte nog altijd doende is de drol door te slikken die ‘Oekraïne-referendum’ heet. En zich in Amerika de laatste fase van het horrorscenario voltrekt dat Donald Trump misschien wel tot aan de knoppen van de kernbommen kan brengen.
Moet de Nederlandse pers wel aandacht besteden aan al die matrozenhoedjes en andere gekkies in het publieke debat? zal vanavond de vraag zijn, of moeten we naar een cordon sanitaire zoals in België ooit was rondom het Vlaams Blok en in de jaren ’80 in Nederland - weliswaar iets minder georganiseerd - rondom Hans Janmaat.
Ik zal er zelf niet bij zijn vanavond want later deze maand schuif ik in debatcentrum de Nieuwe Liefde aan in een soortgelijke discussie, waar het gaat over de vraag: ‘Wat is de rol van de media, moeten zij polariseren of verbinden?’ Nou, volgens mij allebei niet. Media moeten wat mij betreft vooral informeren, duiden, graven naar misstanden en nieuwswaardigheden.
De werkelijkheid is helaas een heel andere. De Volkskrant publiceerde zaterdag een interview met de ontslagen PVV-woordvoerder Michael Heemels. Vijf (5!) hele pagina’s in de krant en bijna de helft van de voorpagina werden ingeruimd om deze stelende cocaïnejunk aan het woord te laten. Vijf pagina’s! Vijf! Vijf! Volkskrant-pagina’s lang mocht de Limburger uithuilen over zijn nare baas Geert Wilders die hem zo hard liet werken dat hij niet anders kon dan een kleine twee ton stelen uit de partijkas om de cocaïne en wodka te kopen die hij nodig had om zich door zijn ellendige baan heen te zuipen en snuiven. Vijf (!) pagina’s om een dader neer te zetten als slachtoffer van die akelige Geert, uiteraard met een uitgebreide beschrijving door Heemels als ooggetuige, van het tot stand komen van de gewraakte ‘minder minder minder’-uitspraak, waar Wilders - uiteraard geheel toevallig qua timing- deze week voor terecht staat.
Framing heet dat, of belasteren in goed Nederlands. Klinkt iets minder sjiek dan cordon sanitaire. En dat het is het ook.