Aapjesjacht

Marianne Zwagerman14 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman

Slecht nieuws? De lange knappe voetballer in zijn oranje shirt wacht volgens de krant een nóg grotere toekomst. “Ik heb er niet van geslapen, ik ben zo bang dat er oorlog komt” zei het meisje met grote bange ogen. Oh dit ging niet over voetbal, ik was even vergeten dat de wereld van het zichzelf moreel superieur achtende deel van de bevolking was ingestort door de verkiezing van de –in hun ogen- verkeerde president in een ander land. “Het wordt geen oorlog hoor,” stelde ik haar gerust. “Dat is het al sinds 9/11, als direct gevolg van twintig jaar falend buitenlandbeleid door de Verenigde Staten. Er komt nu iemand aan de leiding die alles anders gaat doen en dat geeft de grootste kans op verbetering. Veel meer dan doorgaan op een heilloze weg.” Vijf minuten later had ik haar overtuigd. “U heeft mij helemaal gerustgesteld. Waarom hoor ik deze dingen niet op tv?” vroeg ze.

Ja, dat vroeg de baas van de Publieke Omroep, Shula Rijxman zich gisteren ook af in de Volkskrant. Zij moet ervoor zorgen dat de NPO er voor iedereen is en dat is nu duidelijk niet het geval. Gelukkig trekken ze die conclusie zelf ook. Rijxman wil dat haar organisatie eindelijk eens het hele verhaal gaat vertellen en groepen met elkaars opvattingen gaat confronteren.

Ik hou mijn hart vast. De jacht op de boze burger is begonnen. Pauw opende de aanval afgelopen vrijdag al door –buitengewoon vals- een van de beste debaters van Nederland, de burgerminachtende D66 lijsttrekker Pechtold, los te laten op een groep teleurgestelde Nederlanders. Live op tv. Hoe oneerlijk!

Rijxman beheert honderden miljoenen euro’s productiebudget. Bij alle TV producenten zijn de verloven ingetrokken. Er wordt druk gebrainstormd over formats om de boze burger in beeld te brengen. Lekker aapjes kijken. Dat een analyse van de statistieken van de stemmers in de VS laat zien dat de winst van Trump helemaal niet te danken was aan boze witte mensen boeit al niemand meer. Trump haalde maar 1% meer witte stemmen binnen dan zijn voorganger Romney in 2012. Maar wij gaan lekker op aapjesjacht! Van belastinggeld.