Human will

Marianne Zwagerman7 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman

De dagelijkse krachtmetingen met hun gelijken winnen ze jaar in jaar uit. Zij komen bovendrijven en de uitdaging in het zakenleven neemt steeds verder af. Dus lonkt de strijd met de natuur. De wind en de golven zijn voor hen waardige tegenstanders: ‘between human will and nature’s force' staat er niet voor niets op mijn zeiltas.

John de Mol houdt niet van zeilen voor zover ik weet. 'Ik zou heel verdrietig worden als ik 's morgens alleen maar hoef te bedenken onder welke boom ik die dag ga liggen', zei hij laatst in de Telegraaf; de krant die hij graag wil inlijven in zijn mediabedrijf. Zijn strijd met de andere grote aandeelhouder van de Telegraaf Media Groep, de familie Van Puijenbroek wordt met de dag grimmiger en lijkt niet heel kansrijk. Waarom geeft De Mol deze strijd niet op?, willen journalisten weten. Het antwoord is simpel. De Mol houdt niet van zeilen en niet van verliezen.

Van Puijenbroek liet zijn spindoctor er gisteren maar weer eens een persbericht uitgooien. Alleen zijn bod samen met het Belgische Mediahuis kan slagen, stond er met vette letters boven. Als je dure pr-bureau dat zo hard moet roepen ben je er misschien niet zo zeker van. Eén ding is wel zeker: De Mol kan niet verliezen. De kans dat hij keurig zijn aandelen overdoet aan de Belgen lijkt me nihil.

Er zijn drie mogelijkheden:

Het lukt hem om het proces zodanig te rekken en verstoren dat de Belgen afhaken en van Puijenbroek met hem verder moet.

Of zijn powerplay leidt ertoe dat hij een plek verwerft als aandeelhouder in de nieuwe combinatie met de Belgisch/Nederlandse mediafamilies, zodat hij zich ook met de multi-mediale plannen van de andere titels zoals NRC en De Standaard kan gaan bemoeien.

Of hij sleept er een vette productiedeal uit voor de videokanalen van TMG én alle aandelen van het radiobedrijf waarvan hij nu al ruim 75 procent in handen heeft, TMG heeft de rest. Voor zover ik weet houdt Van Puijenbroek ook niet van zeilen. Dat kan nog een heftige krachtmeting worden. Hopelijk zonder drenkelingen.