Klimaatoptimist

Marianne Zwagerman4 apr 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Niet alleen de redacteuren verslikten zich in de bitterballen, op Twitter buitelde men hinnikend over elkaar heen om die domme Mens. Zondag monteerde Arjen Lubach Mens naast Trump in een klimaathysterisch item. Nou ben ik net als Mens een klimaatoptimist, maar tien jaar is een beetje snel. Feit is wel dat het ijs op de Noordpool smelt, zoals we elke dag wel kunnen lezen, maar op de Zuidpool neemt het de laatste jaren vooral toe. Die ongemakkelijke boodschap wordt liever weggemoffeld.

Mens zit er afgezien van de periode waarschijnlijk niet zo naast met zijn voorspelling. Professor geologie Salomon Kroonenberg, zegt ongeveer hetzelfde. IJstijden komen en gaan. De Noordpool was ooit een woestijn. De temperatuur op aarde fluctueert al meer dan vier miljard jaar en wij passen ons prima aan sinds we hier rondlopen.

Ik keek op YouTube ademloos naar een college waarin hij dat allemaal uitlegt op de TU Delft, anderhalf jaar geleden. Studenten protesteerden tegen het college van Kroonenberg en een andere klimaatoptimist, Marcel Crok. Mensen die niet klimaathysterisch zijn verdienen geen podium op de universiteit, vonden studenten die demonstratief wegbleven. Want over het klimaat mag geen debat meer gevoerd worden. Er wordt ons één waarheid door de strot geduwd en ervan afwijken is verboden.

Wat mij verbaast is dat media daar zo makkelijk in meegaan. Zelfs mensen die zich onderzoeksjournalist noemen zijn niet geïnteresseerd in de hele waarheid en eventuele nieuwe inzichten in deze heel jonge tak van wetenschap. Terwijl de ‘waarheid’ wordt gepredikt door de Verenigde Naties, een politiek instituut dat per definitie argwaan van journalisten verdient.

De Nederlandse hoogleraar klimaateconomie Richard Tol schrijft mee aan de klimaatrapporten van de VN maar liet in 2014 luidkeels weten dat hij zijn naam niet vermeld wilde hebben op de samenvatting die de VN naar journalisten en politici stuurt. Omdat het veel te alarmistisch was en er achterlijke dingen in werden gezegd over zogenaamde 'klimaatvluchtelingen', die in werkelijkheid oorlogsvluchtelingen zijn.

Ik zou als onderzoeksjournalist aan minder genoeg hebben om te gaan graven naar de echte waarheid. Maar ze lachen klimaatoptimisten liever uit en gedragen zich als de pr-afdeling van de Verenigde Naties.

Dat is best wel gek.