Killervideo

Marianne Zwagerman24 apr 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er is geen radioster gekilled door video. Als u het mij vraagt, maakt video ook helemaal niks dood, maar juist meer levend. Nieuwsbedrijven-die-we-vroeger-kranten-noemden bijvoorbeeld. De Telegraaf ruimde vorige week de halve voorpagina in voor de aankondiging van zijn langverwachte videoplatform VNDG, dat samen met Talpa is ontwikkeld. 'Vandaag begint de tv van morgen' kopte de krant bij een foto van de tv-studio met nieuwe presentatrices zoals Monique Smit en Danie Bles.

'Het wordt een nieuw, groot, machtig platform' zei Telegraaf hoofdredacteur Paul Jansen. Tekst die me terugvoerde naar 2005, toen John de Mol met iets te veel poeha zijn tv-zender aankondigde. Daar houden Nederlanders niet zo van, die les zou men langzamerhand toch geleerd moeten hebben.

Het oogt ook allemaal een beetje als de tv van gisteren eerlijk gezegd. Een beetje te weinig made for web en te veel het Journaal en RTL4 nadoen.

Made for web, die term leende ik van video-ondernemer Marko van Kampen. Hij verkocht zijn bedrijf Makers Channel in november vorig jaar zonder veel ophef aan de Persgroep. Op dat moment maakte het bedrijf al een tijdje online tv-series met mensen als Ryan Babel, Lil Kleine en Fajah Lourens. Vorige week kwam het nieuwe Persgroep-onderdeel, inmiddels omgedoopt tot MyChannels, even op de radar omdat het voor het AD de serie Achter Buurten maakt met de zogenoemde Zaanse 'tuigvlogger' Ismail Ilgun. Eerder deze maand kondigden ze al een nieuw culinair digitaal videoplatform aan, samen met 24Kitchen.

Zelf geloof ik meer in deze aanpak dan die met grote studio’s en veel tromgeroffel. Maar het maakt niet zoveel uit wat ik geloof, als iedereen maar in video gelooft. Vorig jaar groeide de markt van online video advertenties met vijfentwintig procent, terwijl de advertentieomzet in kranten al jaren sterk daalt. Video vermoordde niemand, maar blaast wel nieuw leven in de krant.