Hup Martijn

Marianne Zwagerman10 jul 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Toch is dat precies wat de NPO deed in het persbericht om staatssecretaris Martijn van Dam welkom te heten als nieuw lid van de raad van bestuur. Ik appte namen van zeer geschikte kandidaten naar NPO-baas Shula Rijxman. Maar het werd dus een politicus, in weerwil van het profiel waarmee een dure headhunter in november al op pad werd gestuurd door de NPO. Twee maanden stage bij een lampenfabrikant blijkt de enige werkervaring in het bedrijfsleven van de man die ooit het jongste Kamerlid aller tijden was. Mark Rutte noemt Van Dam een uitstekende staatssecretaris, maar het feit dat mensen zonder enige werkervaring blijkbaar goede politici kunnen worden, zegt iets over de zorgelijke afstand van de politiek ten opzichte van de rest van de maatschappij.

Maar goed, met de blik voorwaarts geef ik Van Dam hierbij een dwingend advies mee: regel met het nieuwe kabinet in wording dat de NPO een goede rol kan gaan spelen in de digitale ontwikkeling van contentmakers. Er is zoveel aan de hand in de wereld, zoveel duiding nodig. Maar in het ecosysteem van YouTube komt vooral inhoudsloos amusement bovendrijven. De Nederlandse Nikkie de Jager is volgens Forbes met haar 7 miljoen abonnees op YouTube een van de belangrijkste influencers ter wereld. Deze vrouw tekent voor haar camera thuis elke week een ander gezichtje op haar bolle Brabantse toet waardoor ze transformeert in een soort wassen pop met smalle wangen en grote verbaasde ogen, gadegeslagen door miljoenen meisjes over de hele wereld. Heel knap, maar na drie afleveringen Nikkie moet ik drie uur Tegenlicht kijken om de oppervlakkigheid van me af te schudden.

Ik hoop zo dat het tegenwicht van de NPO gaat komen. Dat 'Hilversum' een digitaal ecosysteem kan bouwen waarin begaafde makers met inhoud komen bovendrijven. Daarvoor ontbreekt nu het geld (dat wat mij betreft bij Facebook en Google weggehaald mag worden) en aangepaste wetgeving.

Hup Martijn, regel dat in Den Haag.