Clubhuis

Marianne Zwagerman25 sep 2017

Over de aflevering

(Foto BNR)

Het clubhuis is in dit geval RTL waar Derksen voetbalcommentaar levert, maar tussen de doelpunten en de bitterballen door ook nog even RTL4, Humberto Tan en andere collega’s afzeikt. Nou zou het me wat waard zijn als Derksen per direct van alle tv-zenders werd geweerd. Geleuter over voetbal is al ondraaglijk als lekker hapje Wilfred Genee in beeld is, laat staan wanneer de camera zwenkt naar de ingezakte knar met pornosnor en baggervet sliertjeshaar van Derksen.

Ik desinfecteer mijn scherm altijd direct als hij er per ongeluk op verschijnt maar zelfs dan blijft nog uren een geur rondhangen van een vochtige stacaravan in Grollo waarin de bewoner een maand dood lag, aangevreten door zijn vier incontinente katten.

Derksen belichaamt alles wat er mis is in de tv-industrie waar de nog altijd beeldschone Anita Witzier werd ingeruild voor Katja Schuurman en de nog altijd oogverblindende Patty Brard bij SBS werd afgedankt omdat ze niet meer ‘fris en fruitig’ is.

Derksen was al een rottende bananenschil toen hij nog anoniem rondhing langs de lijn in de Achterhoek, maar mag de beeldbuis gewoon blijven vervuilen tot de laatste kijker is bijgezet in het museum voor Beeld en Geluid.

En toch zou je willen dat er meer Johan Derksens werkten in het clubhuis dat RTL heet. Mensen die daar even een bommetje af laten gaan. Want dat is volgens mij de kern van het probleem bij RTL, de reden dat de kijkers afhaken: het is te veel een clubhuis waar het een beetje te gezellig is geworden. Zo’n restaurant waar het personeel met de rug naar de klanten toe samen lol staat te maken. Niemand grijpt in, terwijl de winst in het eerste halfjaar van 2017 met 33 procent daalde.

Er doemt een nog veel groter probleem op. De advertentiemarkt op tv, op dit moment zo’n 800 miljoen euro groot, wordt nu nog verdeeld tussen de grote drie: SBS, STER en RTL. Maar dat blijft niet zo, de Amerikaanse techreuzen slaan hier binnenkort ook hun slag, ik waarschuwde daar laatst al voor.

Ik hoop maar dat de nieuwe CEO van RTL een harde bezem heeft. Of een bommetje.