Kwijlende waakhond

Marianne Zwagerman23 okt 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

De twee grootste partijen van Nederland willen de publieke omroep afschaffen of sterk inkrimpen. Maar in dit land krijg je nu eenmaal het kabinet dat geen kiezer wilde en dus lezen we in het regeerakkoord dat een stevige publieke omroep niet langer vanzelfsprekend, maar wel noodzakelijk is…

De 226 woorden die in het regeerakkoord zijn gewijd zijn aan 'media' gaan voor meer dan de helft over lokale en regionale journalistiek. Op zich niet zo heel gek, want terwijl de verantwoordelijkheden van gemeenten alleen maar groeiden zit er vrijwel nergens meer een Waakhond van de Democratie op de tribune bij raadsvergaderingen. Althans, geen professional, in dienst van een serieuze nieuwsorganisatie.

De lokale nieuwsvoorziening hangt aan elkaar van de local heroes, gepensioneerde leraren maatschappijleer of Nederlands die een blogje bijhouden en in samenwerking met de lokale drukker een stencil verspreiden. Grote krantenbedrijven deden voorheen nog wel in lokaal nieuws maar met journalistiek had dat allemaal niet zoveel te maken. De weekkranten waren advertentiefuiken, opgevuld met berichten over de cursus kerststukjes maken en sportuitslagen.

Toen zelfs de bakker en slager overgingen op Google Adwords dumpten de kranten hun lokale tak. De redding moet in de ogen van Rutte-III nu komen van lokale publieke omroepen. Daar hebben we er maar liefst 260 van in Nederland. Ik moest eerlijk gezegd opzoeken hoe de omroep in mijn dorp heet en waar ik die kan vinden. Het YouTube kanaal telt 310 abonnees en de filmpjes scoren ongeveer 80 kijkers. Het is van een deerniswekkend niveau, van ons belastinggeld.

De koepel van de lokale omroepen, de NLPO, schrijft in zijn strategisch plan dapper dat lokale omroepen de waakhond van de lokale democratie zijn. Maar dat het niveau treurig is ontkent ook de directeur, Marc Visch niet. 'Een aantal timmert aan de weg, werkt heel professioneel en is journalistiek verantwoord bezig. Maar dat is het topje van de ijsberg.'

Een dove blinde seniele kwijlende waakhond zonder tanden in leven houden, verder reikt de media ambitie van Rutte-III helaas niet.