Wikikrant
Volgens Wikipedia ben ik geboren in 1969! Iedereen die mij bij goed licht tegenkwam zal twijfelen aan deze bewering. Mijn beroep is volgens de Wikiwijsneuzen journalist. Nou was ik ooit wel directeur van een krant, schrijf ik aan mijn vierde boek en interview ik vaak mensen op het podium, maar jagen op nieuws deed ik nooit. Ik was nimmer journalist en heb geen enkele ambitie het te worden.
Het is verstandig om te twijfelen aan het waarheidsgehalte van alles wat je op Wikipedia leest. Dat gebeurt te weinig. Ik bevond mij laatst zelfs in een discussie met iemand die zeker wist dat ik wél journalist ben, want het stond op Wikipedia. Er wordt vaak informatie van de online encyclopedie geplukt en gebruikt in serieuze stukken alsof het een waarheid is die je niet hoeft te checken. Dat is naïef, doe maar eens een steekproef bij een paar onderwerpen waar u veel verstand van heeft.
Op Wikipedia is net als op zoveel plekken op het internet fake informatie te vinden. En toch zien ze zichzelf als de aangewezen club om dat te bevechten. Volgens oprichter Jimmy Wales is nieuws kapotgemaakt en weet hij hoe je het repareert. Zijn nieuwe initiatief WikiTribune moet de journalistiek redden, met een tiental professionele journalisten aangevuld met duizenden vrijwilligers. Net zoals Wikipedia is opgezet. Ook daar zijn alleen een paar mensen in dienst die de organisatie besturen, maar alle publicaties worden onbetaald door vrijwilligers neergepend. Vroeger was nieuws maken een bedrijfstak maar die tijden zijn volgens Wales voorbij, het is voortaan een hobby. Zo kan ik ook de journalistiek redden!
Ik herhaal nog maar eens dat vele miljoenen mensen nog altijd voor nieuws, duiding en achtergronden willen betalen. Ook online. WikiTribune noemt De Correspondent een inspiratiebron, maar daar is wel een betaalde redactie en zo hoort het ook.
Toch juich ik WikiTribune toe. Vorig jaar verklaarde ik met grote tegenzin de burgerjournalistiek doodgeboren en begraven maar ik hoop nog steeds dat het iemand lukt om de wisdom of the crowds aan te spreken voor nieuws en achtergronden. Niet als besparing, maar als verrijking. Op veel nieuwssites kan niet meer gereageerd worden door de lezers, terwijl zij vaak waardevolle informatie kunnen aandragen. Op WikiTribune denkt de lezer al mee als het verhaal nog in wording is. De journalistiek red je er niet mee, maar een interessante toevoeging is het misschien wel.

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.