Krantenwijk

Marianne Zwagerman14 nov 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

De tekst voert je mee naar een mooiere wereld. Waarin er geen landen zijn en geen godsdienst. Niets om voor te sterven of voor te moorden. In deze ‘verwarde tijden die om richting vragen’ is een educatief uitstapje naar de muziekwereld dus best een goed idee, want zoals CDA-leider Buma eerder dit jaar zei in zijn lezing voor Elsevier Weekblad: ‘We staan voor grote vraagstukken waar politici en beleidsmakers wereldwijd geen raad mee weten’. Laten we het dan maar aan de liedjesmakers vragen.

Nederlanders zijn volgens Buma ook nog eens hun ‘herkenbare gemeenschap met haar vertrouwde cultuur en identiteit’ kwijtgeraakt. Geen beter anker voor een gemeenschappelijke identiteit dan muziek. Het Wilhelmus werd door het CDA al het regeerakkoord ingesleept als een oplossing voor dit immense probleem. Het is dan ook niet verrassend dat CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog gisteren in het eerste debat over cultuur met de nieuwe minister van OCW met muziek op de proppen kwam. Frans Duijts moet Nederland redden, volgens het CDA. Deze Hazes-imitator, die doorbrak met de meezinger ‘Jij denkt maar dat jij alles mag van mij’, moet worden ingezet om mensen de Nederlandse taal te leren.

Op zich een uitstekend idee, want zoals Bruce Springsteen zingt: ‘we leerden meer van een plaatje van drie minuten dan we ooit op school leerden.’ Maar zullen we de jaren ’80 dan maar even overslaan en direct een sprongetje maken naar een van de grootste artiesten van deze tijd? Lil’ Kleine won zondag als eerste Nederlander bij de uitreiking van de MTV Awards de titel Best Worldwide Act. Een prijs die je moet lezen als ‘een artiest van wereldklasse’. Speciaal voor Sybrand Buma citeer ik even uit Krantenwijk, de jongste zomerhit van Lil’ Kleine, samen met rapper Boef: ‘Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton. Hier wordt je ams bedijt, dus je maakt geen kans bij mij’.

Jahaa Sybrand, zo klinkt Nederlands tegenwoordig. Misschien is het tijd voor een bijlesje?