Winstwaarschuwing

Marianne Zwagerman27 nov 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman (Foto: BNR)

Een publiek mediabedrijf dat keihard concurreert met commerciële mediabedrijven en een deel van de begroting door de STER laat binnenslepen op de advertentiemarkt. Dat lukt steeds minder goed, net als bij commerciële mediabedrijven, omdat wij een rode loper over onze grenzen uitrolden naar Google en Facebook die hier onbekommerd onze advertentiemarkt mogen kaalvreten. Dus waarschuwde minister Slob dat er een gat van 60 miljoen euro in de begroting van de NPO opdoemt. Drie van vier partijen in Rutte III zijn erkende publieke omroep knuffelaars, maar toch houden zij nu verrassend genoeg de hand op de knip. Ze moeten in Hilversum zelf op zoek naar een oplossing, nadat ze al jaar op jaar hebben moeten bezuinigen. Een zure druif voor NPO-baas Shula Rijxman die zich eerder nog een gesjeesde PvdA politicus in de maag liet splitsen toen ze een vacature had voor een bestuurder die de digitale media innovatie naar de volgende fase moet brengen. En laat daar nou direct de oplossing zitten om deze financiële tegenvaller op te vangen.

Ik heb het lek al boven hoor. In augustus kondigde de NPO aan dat het onlinebudget verdrievoudigd wordt naar ……… 60 miljoen euro! Van dit geld worden videoproducties gemaakt die alleen online te zien zijn. Ik zou dat even on hold zetten. De NPO heeft namelijk helemaal geen geschikt digitaal distributieplatform. Een brakke site, met een falende zoekfunctie en een app waarover het klachten regent in de appstore en op social media. Bovendien heeft de NPO geen organisatie met voldoende web-ervaring om die content te laten maken en verspreiden.

De druk om de programma’s van de NPO ook op YouTube te zetten is groot, maar volgens Rijxman is iedereen die dat bepleit “helemaal van het padje af”. En daar heeft ze groot gelijk in. De NPO moet zelf eerst een goede infrastructuur bouwen. Ja, dat kan namelijk. Als John de Mol aankondigt dat hij de strijd met Facebook en Google aangaat zit hij ’s avonds in Nieuwsuur. Het jaarbudget van de NPO is twee keer de omzet van Talpa Networks. Prioriteiten stellen, een beetje slagkracht en ambitie erbij. Probleem opgelost.