Vecht!

Marianne Zwagerman23 jan '18 06:333 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman (BNR Marianne Zwagerman)

De New York Times ligt er niet wakker van. Trump fans behoorden nooit tot de doelgroep en Trump haters melden zich gretig bij de krant die zijn digitale oplage fors zag stijgen dankzij de president. Sinds de inauguratie van Trump werd de NYTimes aan de Nasdaq bijna twintig procent meer waard. Toch roepen Amerikaanse politici hun president op om het media-bashen te stoppen.

Senator John McCain waarschuwt Trump dat buitenlandse leiders die het niet zo nauw nemen met de vrijheid van hun bevolking, zijn woorden overnemen om de democratie in hun landen te ondermijnen. “Overheden grijpen naar botte censuur om de waarheid verborgen te houden”, aldus McCain.

Nou, dat klopt helaas,je hoeft er niet eens voor in een dictatuur te leven. De Europese Unie viel genadeloos door de mand bij de publicatie van de eerste resultaten van de vers ingestelde taskforce die het nepnieuws op moet sporen dat Poetin over de Europese burgers uit zou storten. Niet geheel toevallig gingen de Nederlandse meldingen over Oekraïne.

Berichten waarin trouwens geen nepnieuws te bekennen was, het was alleen, net als bij Trump, onwelgevallig nieuws. En dus zet D66 vice-premier Ollongren alle zeilen bij om te vechten tegen dit soort berichten. U weet wel, referendum-partij D66 die sinds het Oekraïnereferendum geen referenda meer wil. Het wordt zo wel steeds moeilijker om niet te geloven in complottheorieën.

Onschuldig is het allemaal niet. In Duitsland is er al vergaande wetgeving die sociale media dwingt, op straffe van forse boetes, om nepnieuws van de platformen te weren. Ollongren kondigde in november al in de Tweede Kamer aan dat ze met mediabedrijven gaat “praten”.

De volgende stap is dat de overheid, met de resultaten van de taskforce in de hand webhosters en adverteerders gaat aanspreken dat ze dit soort partijen niet moeten faciliteren. Facebook koos al voor de veilige route, ze trekken zich weer terug in het domein van de kattenfilmpjes. Nieuws is te riskant in de huidige claimcultuur met overheden die dubieuze drijfveren hebben. Laten wij niet voor de veilige route gaan. Sta op! Vecht voor vrije pers!