Overtikisme

Marianne Zwagerman6 feb 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Hoe serieus neem je je werk dan? Nog erger is dat waarschijnlijk ook niemand bij Nieuwsuur de moeite had genomen om het gesprek te beluisteren dat Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg met Rijbroek hadden. Daar was namelijk geen touw aan vast te knopen. ‘We hebben grote moeite haar te volgen’ twitterde Blankesteijn bij de link naar de podcast.

Het boek van Rijbroek bleek ook nog eens vol te staan met jatwerk uit kranten en daarmee was de cirkel rond. De ‘meesterhacker’ en de Nieuwsuur-redacteuren lijden allemaal aan een ziekte die zich als een epidemie heeft verspreid in de journalistiek: overtikisme. Niet meer zelf iets uitzoeken, niet meer zelf nieuwsgierig zijn, niet meer bij alles denken: ‘klopt dit wel?’. Nee, domweg stukjes van elkaar overtikken en uitspraken die mensen op Twitter of in een uitzending doen opschrijven alsof je zelf een interview met ze had.

Tijdsdruk en bezuinigingen in de journalistiek worden altijd als excuus aangevoerd voor deze akelige verloedering van het vak. De echte reden is natuurlijk ordinaire luiheid en het feit dat journalisten mensen zijn: het kuddedier mens met zijn meeblaatverslaving. Thierry Baudet speelt er, naar het voorbeeld van Geert Wilders, slim op in. Een persconferentie beleggen waarin journalisten niet eens meer vragen mógen stellen. Ze zijn toch al geconditioneerd om braaf op te tikken wat politici roepen. Hun beroepseer hebben ze al lang bij de oude kranten gegooid.

Hoofdredacteur Guido den Aantrekker van het onthullingsjournalistieke tijdschrift Story twittert wekelijks wat de ‘Stelegraaf’ nu weer overschreef uit zijn blad. De voorheen wakkerste krant van Nederland schaamt zich er niet eens meer voor om oud nieuws van de concurrent op de voorpagina te zetten. Perry Feenstra van RTLZ somde laatst even op welke ongecheckte onzin er allemaal werd verspreid door journalisten over de toekomst van de zender. Niemand belde de bron, zelfs het vakblad voor journalisten niet. Ze tikten elkaar allemaal over. Zo wordt overtikisme een dodelijke ziekte.