Stem NEE

Marianne Zwagerman20 mrt 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Nou heb ik best medelijden met mensen die zo saai leven dat ze niets te verbergen hebben, maar een journalist die zoiets doms uitkraamt moet direct ontslagen worden. Bronbescherming is een van de belangrijkste journalistieke gereedschappen. Een journalist, een echte althans, laat zich eerder in de gevangenis gooien dan dat hij zijn bron onthult.

Zoals de Telegraaf-nieuwsjagers Bart Mos en Joost de Haas overkwam in 2006. Zij werden door de Nederlandse overheid vastgezet in de Scheveningse gevangenis omdat zij weigerden bekend te maken van wie ze geheime AIVD-dossiers hadden ontvangen over vooraanstaande onderwereldfiguren. Voortaan hoef je niet eens meer achter de tralies te verdwijnen, de AIVD luistert en kijkt gewoon lekker mee.

De sleepwet is een regelrechte bedreiging voor de onafhankelijke journalistiek. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is dan ook glashelder in het advies aan de beroepsgroep: ‘stem nee morgen, zonder beschermde bronnen is de rechtsstaat in gevaar.’ De afgelopen weken doken overal op radio en tv ministers en baasjes van inlichtingendiensten op om u gerust te stellen én bang te maken. Geruststellen, want maakt u zich vooral geen zorgen, uw privacy komt echt niet in gevaar. En bang maken, want zonder sleepwet zullen terroristen ons land overspoelen en sneuvelen militairen.

Het eerste is niet waar en het tweede waarschijnlijk ook niet. Nu al, zonder sleepwet, staan er politieagenten in uniform aan de deur bij mensen die pagina’s liken op Facebook. Zoals bij Agnes, die de Facebookpagina ‘Laat Groningen niet zakken’ beheert. Ze stak haar digitale duimpje op voor een protestbijeenkomst waar minister Wiebes ook aanwezig was. En dus was ze staatsgevaarlijk genoeg om de lokale bromsnor op pad te sturen. ‘Achteraf gezien is het misschien niet zo handig geweest om de bezoeken af te laten leggen door agenten in uniform,’ zei de politie later.

Nee, zoals achteraf ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de Nederlandse Staat Bart Mos en Joost de Haas niet in de gevangenis had mogen gooien. Maar ze zaten er wel. Wie veilig met een journalist wil kunnen praten stemt morgen ‘Nee’. Wie waarde hecht aan onafhankelijke journalistiek stemt morgen ‘Nee’. Wie geen politieagent aan de deur wil voor een duimpje op Facebook stemt morgen ‘Nee’. Wie nadenkt stemt morgen ‘Nee’.