Evil data

Marianne Zwagerman27 mrt '18 06:333 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Ik vraag me altijd af wat mensen denken als er zo’n wit vierkantje opduikt op hun telefoon waar met zwarte letters in staat dat ze Facebook toegang geven tot al hun contactpersonen, Instagram tot al hun foto’s en video’s en Snapchat tot hun camera. Ook niks, blijkbaar. Ze vinden daar niks van. Of zijn ze echt zo naïef om te denken dat tabaksfabrikanten en makers van apps en mediaplatformen lieverdjes zijn? Er niet op uit om je verslaafd te maken aan hun product, zodat ze over jouw rug, jouw longen en jouw data steenrijk kunnen worden? Echt? Bestaan die mensen echt?

Ja, ik zie ze over elkaar heen buitelen op Twitter (…). Ze hadden hun Facebookdata gedownload en schrokken zich rot. Facebook bleek van alles van ze weten, tot met een lijst met alle telefoongesprekken die ze voerden aan toe. Ze schrokken zich rot dat Google al hun mailtjes bleek te hebben bewaard, ook mails die ze hadden gewist. Inclusief alle foto’s, filmpjes en andere rommel die ze de afgelopen jaren naar elkaar stuurden. Er staan wereldwijd talloze datacenters dag en nacht te snorren om onze meest intieme berichten en foto’s voor altijd te bewaren.

Dat is geen nieuws. Dat was niet geheim. Daar stemden we allemaal mee in door de digitale diensten te gebruiken. Je hóeft niet te Facebooken. Je hóeft niet te Googlen. Je hóeft geen Gmail-account te hebben. Al jaren schreeuw ik in elke microfoon die voor mijn neus komt dat Facebook een evil bedrijf is. Ze roofden de helft van de inkomsten van nieuwsbedrijven, ze faciliteerden jihadisme en mensenhandel. Hun marktmacht werd groter dan in elke andere bedrijfstak gezond wordt gevonden.

En niemand deed iets.Ik ook niet. Ik heb nog steeds een profiel op Facebook, en op Instagram. En u kunt me whatsappen, want de Kamer van Koophandel gooide ongevraagd mijn nummer op Google. Dat vind ik persoonlijk dan weer veel erger dan wat bikinifoto’s in een Amerikaans datacenter. Met Facebook kun je stoppen, met overheidsdiensten niet.