Fan-centric

Marianne Zwagerman24 apr 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR Marianne Zwagerman)

Fan-centric. Welke idioot heeft dat verzonnen? Fans zijn mensen die ineens achter je blijken te staan omdat je vanuit het diepst van je ziel muziek maakt of columns schrijft. Fans zijn nooit de uitkomst van een strategie, bedacht in een inspiratieloos kantoorpand. Zo’n kreet bedacht door Excelsheet-junks, die geloven dat je een bedrijf kunt runnen als een passieloze cijferfabriek. Neem een ding van mij aan: je kunt een Excelsheet onder een winnende strategie plakken, maar er is nog nooit een winnende strategie uit een Excelsheet voortgekomen.

Maar goed, RTL gaat dus voortaan fan-centric werken. Wat ze daarmee bedoelen is: we gaan niet langer dansen om de portemonnee van de adverteerder, maar om de portemonnee van de kijker. Niet uit passie voor de kijker, niet omdat ze ineens overweldigd zijn door de nieuwe technische mogelijkheden om kijkers te bedienen, maar omdat de adverteerder afhaakt. Dat is nooit een winnende drijfveer.

Overigens is de richting niet zo heel erg nieuw. De vorige digitale baas van RTL Nederland, Arno Otto, verkondigde al een beetje hetzelfde in 2010. Maar toen klotste het geld van adverteerders nog tegen de plinten op bij omroepen en dat maakt innoveren ook weer zo ingewikkeld. De vraag is natuurlijk hoeveel betaalde video-abonnementen de markt aankan. Bij muziekstreaming maak je als concurrent van Spotify geen kans als je niet dezelfde uitgebreide muziekcatalogus biedt. En dan nog is de vraag wat je daar bijvoorbeeld als Juke, de Spotify-uitdager van Talpa, tegenover kunt zetten. Bij video raakt het aanbod steeds meer versnipperd dus zal RTL killer content nodig hebben om het aantal abonnees omhoog te jagen. Qua catalogus en gebruiksvriendelijkheid kan nog geen enkele Nederlandse uitdager in de schaduw van Netflix staan en het is de vraag of ze niet nog meer kostbare tijd verliezen door eerst allemaal zelf het wiel uit te vinden.

Als de Nederlandse kijkfan echt centraal zou staan, staken de Nederlandse spelers de koppen eens goed bij elkaar in plaats van halfslachtig samenwerken in NLZiet en ondertussen allemaal als kleinduimpjes worstelen met Amerikaanse reuzen.