Smeuïg

Marianne Zwagerman1 mei 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Als de ene nieuwsorganisatie of journalist onfrisse praktijken in moskeeën blootlegt is het xenofobie; komt een tv-programma of krant jaren later met dezelfde ‘onthulling’, dan is het een belangwekkend nieuwsfeit dat serieuze politieke aandacht behoeft. Het is een niet uit te roeien mechanisme, dat de mediaconsument niet hoeft te raken. Simpelweg je blik wat verruimen en je bent wel goed geïnformeerd. De burger raakt het wel, want kwalijke zaken etteren zo veel langer door dan noodzakelijk.

Niet alleen in de berichtgeving wordt met twee maten gemeten, ook binnen mediaorganisaties blijkt het moeilijk een beetje eenduidig met feiten om te gaan. Wat zou u bijvoorbeeld doen met een medewerker die in de rechtbank toegeeft dat hij zijn geliefde heeft geschopt, geslagen en met een mes bedreigd? Waar hij nog aan toevoegt dat hij het de volgende keer weer zal doen, omdat zijn geliefde het ‘zelf heeft veroorzaakt’. Bij RTL wordt de zaak van zo’n medewerker ’s avonds lacherig besproken door Peter R. de Vries in RTL Boulevard. De verklaringen noemt de Vries ‘smeuïg’. Smeuïg, iemand in elkaar schoppen en met een mes bedreigen is smeuïg, volgens de misdaadverslaggever, als een RTL-collega de dader is.

Datzelfde RTL riep René van der Gijp wel op het matje omdat hij het waagde een pruik en een hoog stemmetje op te zetten in Voetbal Inside. Snapt u het nog? Het Parool bracht zaterdag de innige vriendschappen in kaart die de top van de Nederlandse hiphopwereld onderhoudt met zware, veroordeelde criminelen. Geen winkeldieven, maar huurmoordenaars, grote cocaïnehandelaren en zeer gewelddadige overvallers. Rappers die onder contract staan bij Top Notch van Kees de Koning. Kees en zijn rappers zijn graag geziene gasten op de publieke en commerciële radio- en tv-zenders.

Kees klimt daarbij steevast op zijn morele paard om zaken als institutioneel racisme aan de kaak te stellen. Toen een groepje van zijn rappers vastzat in Suriname omdat ze een minderjarig meisje hadden verkracht, bleef hij loyaal aan de daders. ‘Ja, daar kun je over discussiëren,’ zei Kees later in NRC. Nou, laten we dat maar eens doen dan. Want racisme en mannen die flauwe grappen maken zijn Heel Erg. Bijna net zo erg als gewelddadige rappers en tv-presentatoren.