Optimistische veertigers
Na de grimmige jaren tachtig deed iemand het licht aan en toen waren daar ineens: de jaren negentig! Het decennium van vrijheid, zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid, optimisme en een groot geloof in de toekomst. De bom was niet gevallen, het IJzeren Gordijn aan flarden, de Koude Oorlog voorbij, de economie draaide op volle toeren en internet zette de eerste stapjes op weg naar wereldheerschappij.
Nou geef ik eerlijk toe dat er dagen voorbijgaan dat ik niet aan de jaren negentig denk. Ik kijk liever in de vooruitkijkspiegel. Tot ik deze week in de Groene Amsterdammer op het essay ‘De betere wereld van toen’ stuitte. Een lofzang op de jaren negentig waarin, ingeklemd tussen de val van de Berlijnse Muur en de toen nog niet te vermoeden ineenstorting van de Twin Towers, ‘West-Europa transformeerde in een baken van tolerantie en openheid, waar kunst en vrijheid zinderden’. Het verlangen om de wereld te vernieuwen was groot en het tempo lag hoog.
Lees dat stuk en je verlangt bijna terug naar die tijd vol energie, levenslust en experimenten. Het mooie is: dat is niet weg! “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden,” zeggen de auteurs, want wij zijn er nog. De mensen die jong waren in de jaren negentig. Wij optimistische veertigers die de energie van toen nog in ons dragen.
Het maatschappelijk debat is gekaapt door tobbende twintigers, twijfelende dertigers en teleurgestelde vijftigers. Het is hoog tijd dat de optimistische veertigers het roer in handen nemen en het beeld herstellen.
Zo ook in de media. Steeds maar weer gaat het over fake news, versplinterde businessmodellen, trollen en algoritmen. Maar kijk toch eens hoe ver we kwamen sinds in oktober 1989 voor het eerst commerciële tv werd toegelaten in Nederland! Nu kijken mensen massaal naar YouTube op hun huiskamer tv, Google rapporteerde een stijging van 50 procent in een half jaar tijd. Er is een oneindig aanbod van content, waar we het tot eind jaren tachtig nog met twee magere Nederlandse kanalen moesten doen. Voor een tientje per maand heb je alle muziek van de wereld in je oren. Bedrijven worden zelf tv-zenders. Zoals PSV, dat tv maakte in vier talen op acht kanalen om fans wereldwijd te laten meegenieten met het landskampioenschap.
We leven in een geweldige tijd. Met oneindig veel meer kansen dan in die prachtige optimistische jaren negentig.

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.