Free to air

Marianne Zwagerman5 jun 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Nu lijkt Mediapark-verslaggever Rob Goossens in zijn eentje op het slagveld te staan tegenover een publieke omroep die steeds verder van het padje raakt en wegduikende politici die niet na willen denken over de consequenties van de aardverschuivingen in de mediawereld. Ik kan me voorstellen dat u denkt ‘in Groningen storten huizen in, we gaan straks allemaal failliet aan warmtepompen en andere klimaat hysterische maatregelen; we hebben wel iets anders aan ons hoofd dan de publieke omroep.’

Dat is niet onwaar, maar zoals Goossens al in De Telegraaf schreef: ‘zelfs in het zuinigste scenario gaat er komend jaar 740 miljoen euro uit Den Haag naar de NPO, meer dan wat de luchtmacht en de marine krijgen’. Het gaat dus wel degelijk ergens over, nog los van de niet in geld uit te drukken waarde van de onafhankelijke informatievoorziening voor de werking van onze democratie.

Informatievoorziening die vrij toegankelijk moet zijn voor elke burger die via de blauwe envelop meebetaalt aan die driekwart miljard euro. Daar denken de Mediapark dwaallichtjes anders over. ‘We gaan krachtig inzetten op (betaalde) on demand, want dat beantwoordt aan de veranderde kijkwensen van ons publiek’, schrijft de NPO in het videoplan 2019 dat Goossens in handen kreeg.

Nee! Dat beantwoordt helemaal niet aan onze wensen! Niemand wenst nog eens 35 euro extra per jaar te moeten betalen voor een krakkemikkige online kijkservice van de NPO, boven de 740 miljoen die we al naar Hilversum overboekten. Het feit dat Netflix in een moordend tempo voet aan de grond kreeg in Nederland en steeds meer kijkers weet weg te trekken, tegen betaling, betekent niet dat wij voortaan extra willen betalen voor programma’s die we voorheen free to air konden zien! Het betekent dat je als NPO als een malle je mediatech-organisatie op orde moet brengen, als de sodemieter een state of the art platform moet bouwen en als een leeuw moet vechten om je kijkers binnen te houden.

Zodat we niet nog meer verzuipen in Amerikaanse entertainment bagger. De NPO draagt verantwoordelijkheid voor een gezonde Nederlandse maakindustrie van waardevolle content en journalistiek. Alles wat de steeds internationaler wordende markt laat liggen. En het woord ‘businessmodel’ wil ik nooit meer lezen in een NPO-plan. Als je businessplannen wil schrijven ga je maar bij Talpa werken.