Holocaust

Marianne Zwagerman24 jul '18 07:203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman (BNR)

Hij molesteerde met Facebook het businessmodel van de journalistiek, faciliteerde jihadisme, mensenhandel en ander smerigs. En kwam er jarenlang mee weg. Ook in het Congres en een paar weken daarna in het Europees Parlement, waar onze volksvertegenwoordigers als fanboys en -girls met The Zuck op de foto wilden.

Mijn hoop was gevestigd op Kara Swischer, de gevreesde tech-journalist die Zuckerberg op een congres al eens zo het vuur aan de schenen legde, dat hij zwetend van ellende op het podium uit zijn hoodie kroop. Swischer zaagde Zuckerberg vorige week door in haar podcast Recode/Decode en dat werd een geweldig gesprek. Ik luisterde tweeëntachtig minuten geboeid. De 26-jarige zwetende hakkelaar die Swischer destijds tegenover zich had is nu een ervaren ondernemer die gedecideerd uitlegt hoe hij zijn innovatie georganiseerd heeft. In de beginjaren van Facebook was zijn motto ‘move fast and break things’, passend bij de incrementele ontwikkeling van technologie. Maar nu zijn bedrijf zo’n grote maatschappelijke impact kreeg is hij geswitcht naar ‘learn fast’.

Waar hij in het Congres nog klonk als een machine die sociaal wenselijke antwoorden opdreunde geloofde ik Zuckerberg nu in zijn uitleg hoe en waarom hij alle uitglijders van Facebook binnen drie jaar heeft gefixt. Ik geloofde hem zelfs toen hij ineens een voorvechter van het vrije woord bleek te zijn met een betoog waarom de tendentieuze schreeuwsite Infowars welkom blijft op zijn netwerk. Deze Amerikaanse site die GeenStijl rechts inhaalt en niet stikte in zijn eerste complottheorie, ligt onder vuur van CNN en andere media. Zij roepen Facebook op dit soort provocerende geluiden te weren, maar Zuckerberg gaat nog verder en blijft zelfs ontkenners van de holocaust een plekje geven: “Want je mag het fout hebben op het internet, daar gaan wij niet over, wij geven iedere mening een podium.”

De aap kwam al snel uit de mouw: mocht de Amerikaanse politiek het idee krijgen dat Facebook opgesplitst moet worden om te grote marktmacht tegen te gaan, dan zijn vooral Chinese bedrijven in de gelegenheid om de koppositie over te nemen. Een gruwel voor iedereen in de vrije wereld. Dan liever een bedrijf dat de vrijheid van meningsuiting begrijpt. Al is het voor de bühne.