Woordbang

Marianne Zwagerman7 aug 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman

Lees ook:: Holocaust

Maar in een paar weken kan er een hoop veranderen. Zuckerberg kreeg een lawine van kritiek over zich uitgestort na zijn uitspraak dat zelfs holocaust-ontkenners welkom bleven. Niet veel later was de dramatisch verlopen presentatie van de kwartaalcijfers van Facebook. Dramatisch ja, want ze moesten een groei rapporteren van de nettowinst met 31 procent en de omzet met 42 procent. Met dat soort cijfers zou Elon Musk de maan kunnen kopen, maar sinds Facebook geen love brand meer is, straffen beleggers genadeloos bij tegenvallende groei. Er verdampte in een dag 120 miljard dollar aan beurswaarde, het grootste verlies ooit voor een Amerikaans bedrijf. Mark verloor zelf 17 miljard en daalde naar de zesde plek van rijkste mensen op aarde.

Zie in dat soort omstandigheden je pril ontsproten principes maar eens overeind te houden. Zeker toen het treintje van fatsoen door de techwereld begon te rijden. Spotify startte de locomotief vorige week.Ze gooiden de podcasts van Alex Jones, de man achter het gewraakte mediaplatform Infowars uit de listings. Apple deed hetzelfde en YouTube sloot het kanaal waarop 2,4 miljoen mensen zich hadden geabonneerd. Toen kon Zuckerberg niet achterblijven, ook al gebruikte hij Infowars drie weken geleden in een podcast nog als voorbeeld van een controversiële mediamaker die via Facebook zijn content moest kunnen verspreiden. Zuckerberg zou pal staan voor de vrijheid van meningsuiting, maar realiseerde zich niet hoe slecht dat was voor zijn business. We leven in een tijd waarin mensen monddood en brooddood gemaakt worden.

De Volkskrant werd bedolven onder kritiek vanwege een interview met een eendagspoliticus die zelfs voor de PVV een beetje te wild was. Schande dat de keurige krant een podium bood aan zo’n extreemrechtse foppoliticus! De kritiek kwam niet van de vaste lezers, stelde ombudsman Jan Pierre Geelen vast, maar van de beroepsdeugtrollen in het parallelle universum Twitter. Twitter, Facebook, Spotify en YouTube waren bedoeld om mensen een eigen podium te geven, zodat je geen krant meer nodig had, Maar ze worden nu dagelijks misbruikt om iedereen die een beetje afwijkt van de keurige middelmaat de mond te snoeren. We zijn zo bang geworden voor woorden, je zou er bang van worden.