Nieuwsmiljardairs

Marianne Zwagerman18 sep 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hij volgt daarmee het voorbeeld van de rijkste mens op aarde, Amazon oprichter Jeff Bezos, die in 2013 The Washington Post kocht. Onze eigen miljardair John de Mol werd dit jaar eigenaar van nieuwsproducent ANP.

Het woord mecenas valt nogal eens als er naar verklaringen wordt gezocht, maar ik kan u verzekeren dat dit soort mannen andere drijfveren hebben. Oh, ik geloof best dat ze soms eens wat goeds zouden willen doen voor de mensheid, maar selfmade rijke mannen willen eerst en vooral twee dingen: nog rijker worden en winnen.

Rijker worden kan heel goed met nieuws, al zou je daar bijna aan gaan twijfelen afgemeten aan de voortdurende klaagzang in de media over media. Christian van Thillo, de Belg die onder de radar van de ACM vrijwel alle grote Nederlandse kranten kocht, maakte een enorme sprong in de ranglijst van rijkste Belgen dankzij diezelfde kranten. In 2017 was hij al een flink eindje op weg naar zijn tweede miljard. En hij boekte vorig jaar de hoogste omzet ooit waarbij de Ebitda met 13% steeg naar een gezonde 225 miljoen euro. Bezos teerde ook bepaald niet in op zijn investering in The Washington Post. Het aantal digitale abonnees verdubbelde en zelfs de advertentieomzet steeg sinds hij zich met de krant bemoeit.

We hadden ons voor de komst van Bezos en Benioff al bijna neergelegd bij het feit dat Facebook en Google ongestoord alle advertentiedollars konden binnenharken die voorheen naar nieuwsbedrijven gingen. Zonder zelf een cent te investeren in redactie. Maar daar kunnen Bezos en Benioff wel eens een stokje voor gaan steken. Benioff probeerde in 2016 Twitter te kopen maar roept sindsdien op tot sterkere regulering van sociale media. Hij vergelijkt Facebook met tabaksfabrikanten: leveranciers van verslavende shit die zich aan veel strengere eisen zouden moeten onderwerpen.

Van Thillo lobbyde hard in het Europees Parlement tegen de ‘internetdieven’ Facebook en Google. En hij won, de rechten van de bedrijven die investeren in het maken van nieuws worden voortaan beter beschermd. Een klein beetje van de overheid en de rest van rijke mannen die willen winnen. Dan komt alles misschien toch nog goed.