Fatsoenlijk

Marianne Zwagerman25 sep 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat wij, Nederlandse belastingbetalers, al gedwongen een miljard euro per jaar betalen voor fatsoenlijke radio- en tv-zenders. Zenders die zo fatsoenlijk zijn dat ze nooit uit zouden pakken met -ik noem maar wat- de buitenechtelijke affaires of op schimmige wijze verkregen appartementjes van Alexander Pechtold. Zenders die dankzij de fatsoenlijke Alexander Pechtold vorige week weer een cadeautje van veertig miljoen euro kregen. Van ons belastinggeld.

Zonder sites als GeenStijl en journalistieke onthullingsmedia als Story blijven dat soort zaken buiten het zicht van de Nederlandse stemmer. En nu is TMG ook fatsoenlijk geworden. Dat wil zeggen: Oud-Hollandsch Fatsoenlijk. Want van GeenStijl willen ze af nu na een succesvolle boycot-oproep door fatsoenlijke dramvrouwen de adverteerders zijn weggejaagd.

Het videozusje Dumpert houden ze wel want daar wordt nog altijd geld verdiend. Met video’s die vele malen ranziger zijn dan alles wat ooit op GeenStijl verscheen. Met video’s die ook nog eens bij elkaar gejat zijn. Gek genoeg komen ze daar tot nu toe mee weg. Ik spoorde BNR-baas Sjors Fröhlich al eens aan om een factuur naar Dumpert te sturen voor het rippen van een filmpje waarin ik samen met autosportverslaggever Allard Kalff commentaar lever in de BNR-studio. Dat filmpje scoorde op Dumpert ruim 300.000 views. De kassa rinkelde bij TMG. Die factuur kwam er volgens mij niet. Zoals ik zelf ook nog geen factuur stuurde voor de miljoenen views die Dumpert verzilverde met een zonder mijn toestemming gebruikte video van een interview met mij op een bijeenkomst met ondernemers. Maar ik behoud mij alle rechten voor om dat alsnog te doen.

Erger zijn de video’s met gestolen naaktbeelden van onschuldige vrouwen. Die urenlang op Dumpert blijven staan ondanks smeekbedes om ze eraf te halen. Volgens de CEO van het Mediahuis, waar TMG nu onder valt zijn ze daar op het hoofdkantoor in België ‘geen moraalridders, maar er zijn grenzen’. Die grens ligt blijkbaar bij de hoeveelheid euro’s die je met gestolen ranzigheid kunt binnenharken.

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman