Bubbelblaas

Marianne Zwagerman9 okt 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Die tijd gebruikte hij blijkbaar niet om te praten met mensen op het MediaPark want daar wordt hij spottend ‘Martijn de Ambtenaar’ genoemd; de onzichtbare bestuurder die zaken vertraagt omdat hij overal langdurig over na moet denken en die niet opstond toen het enige andere lid van de RvB, Shula Rijxman, door ziekte op halve kracht werkte. Net toen de NPO in een politieke storm belandde met dreigende bezuinigingen die voor grote onrust bij de omroepmedewerkers zorgden. Maar goed, na een jaar dompelen en denken is die visie nu klaar dus waren er zomaar twee interviews met de mediaschuwe omroepman.

In een radio-interview leerden we vooral dat Martijn geen kranten leest ‘want twee kleine kinderen’ en dat Heel Holland Bakt zijn favoriete programma is. Eerlijk zijn is altijd te prijzen maar of dat een handig antwoord was nu de NPO bezuinigt op journalistieke programma’s terwijl de politiek minder amusement op de zenders wil, is zeer de vraag. Zijn visie op een toekomstbestendige NPO lijkt beperkt tot de ontwikkeling van een afwijkend algoritme waarmee hij de ‘bubbel’ van de kijker op wil blazen.

Krijg je bij commerciële sites als Netflix en Amazon vooral suggesties gebaseerd op je voorkeuren, de NPO wil je verleiden om ook WNL-programma’s te bekijken als je een VPRO-kijkprofiel hebt. Geen unieke gedachte, BNR zal in de smart-radio app die nu in de testfase zit ook proberen je te verrassen met content die net buiten je voorkeuren valt. En Facebook heeft zojuist een patent aangevraagd op een tool die lezers van nieuws ook wijst op artikelen met een tegengestelde politieke boodschap. De NOS testte vorig jaar al eens met zo’n opzet maar die werkte niet, geconfronteerd worden met tegengestelde meningen vergrootte juist het onbegrip voor elkaar. Iets wat je ook elke dag op Twitter kunt waarnemen. Daar zou Van Dam misschien eens vaker moeten kijken want de digitale baas van de NOS moest de NPO medewerkers via tweet wijzen op de test uit 2017.

Dan gaat er iets mis in je visieontwikkelbubbel.

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman