Volks

Marianne Zwagerman30 okt 20181 uur 19 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ik voel me niet bepaald rechts als ik Thierry Baudet hoor oreren over homeopathische verdunning en omvolking, al noemt hij dat om precies te zijn ‘structurele demografische transformatie’. Nou heet mijn moeder Klaske Andela, maar ik kan niks met Hielke en Sietse en vind het prima dat Percy en Virgil hier ook wonen. Ben ik dan links? Ik sla wel linkse teksten uit als ik lees over falende managers bij noodlijdende ziekenhuizen die voor tonnen contracten afsloten met bedrijfjes van zichzelf. Ik ben een felle voorstander van marktwerking, in alle sectoren, maar als rechts mens kan je ook gewoon een hekel hebben aan incapabele zakkenvullers.

Nou vind ik de begrippen links en rechts al tien jaar achterhaald maar ze blijven maar opduiken in het dagelijks taalgebruik. Bijvoorbeeld bij magazine Oneworld dat de ‘verrechtsing’ van de Nederlandse media deze week aan de kaak stelt. Vooral de Volkskrant krijgt ervan langs uit de mond van voormalig redacteur Jeroen Trommelen, de huidige hoofdredacteur van journalistiek platform Investico. Hij klaagt over de ‘knetterrechtse’ commentator Martin Sommer die in de krant zomaar dingen mag roepen over klimaat en windmolens die afwijken van de heersende linkse overtuigingen.

Nou is klimaat ook alweer zo’n raar thema. Linkse mensen die het toejuichen dat zakenlui zeventigduizend euro subsidie opstrijken om in een dure Tesla naar de Zuidas te rijden. Daar word ik nou weer heel rechts van. Trommelen verliet teleurgesteld de Volkskrant toen hij twee jaar geleden vrijwel alleen stond in zijn protest tegen het nieuwe redactiestatuut. Daaruit werd de zin geschrapt dat de krant zich ten doel stelt op te komen voor de ‘ontrechten en verdrukten’ van de samenleving. ‘Want wie zijn die verdrukten als je bijvoorbeeld schrijft over migratie?’ vraagt Volkskrant hoofdredacteur Philip Remarque zich af in Oneworld. ‘Zijn dat de migranten of de mensen die langer moeten wachten op een huurwoning omdat migranten voorrang krijgen?’ Een volkse vraag waarop je het antwoord vroeger in De Telegraaf moest zoeken.

Nu betalen al vijfhonderdduizend mensen voor de stukken van de Volkskrant, de digitale oplage stijgt explosief. Misschien is links is het nieuwe rechts.

BNR Marianne Zwagerman
BNR Marianne Zwagerman