Sensitizing

Marianne Zwagerman20 nov 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zijn oproep volgde op een vernietigende longread in The New York Times waarin werd blootgelegd hoe Facebook omging met alle privacy-problemen en infiltratieschandalen van de laatste jaren. Terwijl Zuckerberg zijn jongensachtige nerdy charme in de strijd probeerde te gooien bleek Facebook-topvrouw Sandberg druk met spinnen, vertragen en manipuleren. Ze huurde een messcherpe public affairs club in die de schade in de publieke opinie moest zien te beperken, waarbij alle middelen geoorloofd leken. Het verdacht maken van vijanden en concurrenten moest de aandacht afleiden van Facebook.

Op zich is dat niet zo’n ongebruikelijke manier van handelen voor een hyper commercieel bedrijf in een agressieve markt. Maar van Facebook verwachten we meer. Facebook werd een nutsvoorziening. Mensen bellen 911 als Facebook, zoals gisteravond, even uit de lucht is. Ons leven komt tot stilstand zonder het techbedrijf dat we ons adresboek, onze geboortedatum en onze gewhatsappte naaktfoto’s toevertrouwen. En dus eisen we een integriteit die je ook van een overheidsdienst zou verwachten, zonder spindokters die informatie manipuleren.

Maar precies dat blijkt de VN onze overheid op te willen leggen als wij het pact van Marrakesh tekenen. Nederland verplicht zich dan, net als de andere landen, om journalisten te beïnvloeden om op de door de VN gewenste manier over migratie te publiceren. Toen ik Thierry Baudet daarover hoorde gillen op de radio dacht ik dat hij een grapje maakte maar het staat er echt: ‘sensitizing media professionals on migration-related issues’.

We zitten op almaar groeiende blaren door het VN-rapport over Zwarte Piet maar nu moet de Nederlandse overheid van de VN ook zorgen dat er ‘ethische standaarden’ komen voor de manier waarop verslag gedaan wordt over zaken als migratie, discriminatie en xenofobie. Nederland stond dit weekend in brand over precies die thema’s. Aan de kleur van Piet brandt Mark Rutte zich niet. Laat hij dan alsjeblief ook heel ver wegblijven bij het opleggen van ethische standaarden aan media. In de prullenbak met dat pact.

(BNR Marianne Zwagerman)