COLUMN | Testament
Na eenenvijftig weken in dit jaar maak ik het testament op van de journalistiek. Niet dat er iets te betreuren valt, want de journalistiek is verder verwijderd van de dood dan we tien jaar geleden dachten.
Alle columns
Marianne Zwagerman
De Amerikaanse media-professor Jay Rosen twitterde een overzichtje van het aantal journalisten dat voor The New York Times en The Washington Post werkt. Bij de New Yorkse krant steeg het aantal journalistieke fte’s van 1.100 in 2014 naar 1.500 in 2018. In Washington kwamen er 425 journalisten bij in vijf jaar.
Nou zijn dit kranten die profiteren van de zogenaamde Trump Bump, maar ook ‘onze’ Nederlandse De Correspondent haalde bij de lancering in Amerika deze maand ruim 2,5 miljoen dollar op van toekomstige lezers. Het stemt hoopvol.
Trollen
Toch zou ik de journalistiek nog een aanwijzing willen geven voor 2019. De grote stromen Afrikanen die onze kant op zouden willen komen zijn het vuur onder dagelijkse verhitte debatten. Mede door de spanning die de opname van grote groepen mensen uit het Midden-Oosten al geeft in Europa. Kritische berichtgeving daarover wordt door politici al snel afgedaan als nepnieuws, georkestreerd door Russische trollen. En juist over die drie delen van de wereld weten we zo weinig. Veel te weinig.
Bram Vermeulen doet voor NRC en de NOS samen met maar één collega verslag van de 54 (!) Afrikaanse landen, vanuit het meest zuidelijke puntje van dat enorme continent. In een interview over zijn boeiende VPRO docu-serie Sahara zei hij: 'We kennen bijna allemaal de naam van de advocaat van de president van Amerika, van Afrika weten we misschien twee staatshoofden te noemen. Het gaat elke dag over migratie, maar er zit nooit een Afrikaan bij zo’n talkshow, tenzij het over Sinterklaas gaat.'
Vanuit Rusland doet Pieter Waterdrinker al vijfentwintig jaar verslag, tegen alle nepnieuwsbangmakerij in. In Knack magazine zegt hij over de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen: “Het is pure waanzin. Russen doen maar wat. Ze zijn te lui en te lamlendig om te plannen, Rusland is één grote improvisatieoefening.”
In het Midden-Oosten trekt journalist Harald Doornbos onvermoeibaar van brandhaard naar loopgraaf. Na het besluit van Trump om het leger terug te trekken uit Syrië twitterde Harald al snel een uitgebreide analyse.
Ik hoop dat 2019 het jaar van Bram, Pieter en Harald wordt.
Prettige tweeënvijftigste week!
Alle columns
Marianne Zwagerman

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.