Vals

Marianne Zwagerman5 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Blok ontkende, in tegenstelling tot de onthullingen in Trouw, dat het Nederlandse geld was gebruikt voor oorlogsvoering en gaf onder druk van het journalistieke graafwerk ook nog eens per ongeluk allerlei staatsgeheimen prijs. Precies het soort journalistiek waarvoor je een krant leest en bereid bent een paar honderd euro per jaar te betalen.

Maar daar zit nu net de pijn van de hoofdredacteur. Want Dahhan klaarde deze journalistieke monsterklus, waar de krant maanden in investeerde, samen met Nieuwsuur-redacteur Milena Holdert. Bij Argos vertelden ze laatst hoe ze het onderzoek naar de zogenaamde ‘gematigde’ Syrische strijders uitvoerden; een dwingende terugluistertip voor iedereen die geïnteresseerd is in journalistiek handwerk.

Hun werk leidde tot stukken in de krant maar ook tot uitzendingen van Nieuwsuur. Het met belastinggeld gefinancierde nieuwsprogramma zette het eindresultaat inclusief videobeelden en foto’s voor iedereen gratis toegankelijk op de site van de NOS. Waar je bij Trouw alleen de geschreven stukken tegen betaling kunt lezen. Dat wringt, schrijft Van der Laan. Zijn krant mag de videobeelden niet gebruiken omdat de mediawet dat verbiedt.

Krantenredacties moeten natuurlijk niet maandenlang hun beste mensen afvaardigen naar tv-programma’s zonder daar zelf beter van te worden. Ruim tien jaar geleden richtte ik het Telegraaf TV-productiehuis op zodat de krant zelf de producent kon zijn van programma’s voor de publieke omroep. Alleen stak het Commissariaat voor de Media daar later een stokje voor.

Dat probleem is nog altijd niet opgelost. De klaagbrief van de hoofdredacteur aan de lezers van Trouw staat dan ook niet op zichzelf maar is een schaakstuk van de lobby van krantenuitgevers bij mediaminister Arie Slob. Als onderdeel van die lobby kwamen er de laatste weken ook diverse klachten over de marktverstorende NOS app binnen bij het Commissariaat voor de Media. Slob gaat knopen doorhakken over de toekomst van de Publieke Omroep. Dat er een rechtvaardiger verdeling van publiek geld voor journalistieke producties moet komen is evident.

Deze concurrentievervalsing kan niet voortduren.