Kneiterrechts

Marianne Zwagerman30 apr 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nou is dat hele links-rechts-label al jaren over de datum, rechts wordt steeds vaker geplakt op het vroegere links: hardwerkende mensen die na het eten lekker op de bank ploffen om vermaakt te worden en al in bed liggen tegen de tijd dat het groenlinkse clubhuis van Jinek en Pauw de deuren opent. Mensen die zich de volgende ochtend in de file gewoon laten bijpraten door Bas van Werven, van wie trouwens het gerucht gaat dat hij kneiterrechts is en in een extreem vervuilende auto rijdt. Het maakt mij niet uit.

Wat de interviewer stemt boeit me niet, als de juiste vragen maar aan de juiste mensen gesteld worden. Ik hoef niet steeds de politieke voorkeur tussen de regels door te horen. PowNed was overigens helemaal niet bedoeld voor rechtse mensen, maar voor mensen met een ingebouwde bullshitdetector, zoals ik het destijds als medeoprichter omschreef in het beleidsplan. Mensen die dankzij sociale media de hele waarheid zien en niet door het kokertje willen kijken dat de NPO ons voorhoudt.

Mensen die met één oog het journaal volgen met de smartphone in de hand en denken: ‘Huh? Dat is gek, agressieve klimaatdram-activisten kunnen voor de neus van de koning in de gracht springen? Waarom liet de beveiliging dat toe? En hoezo was de NOS daar met onderwatercamera’s om het in beeld te brengen?’

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Het soort vragen dat Sven Kockelman en Tijs van den Brink bijvoorbeeld wel stellen op de radio. Maar zij verdwenen vrijwel van tv. Opgevreten door het hetzelfde systeem als PowNed en WNL. PowNed zou de boel in Hilversum van binnenuit opblazen. Een loze belofte. Ze zijn, net als WNL, braaf knikkende lakeitjes geworden in de gezapige Hilversumse conformiteitscultuur, waarin alle macht bij de netmanagers ligt. Zo kreeg WNL een programma over Italië door de strot geduwd door de zenderbaas. Dan blijft er weinig rechtse zendtijd over en moet je toch weer op Twitter kijken om te zien hoe het echt zat met dat klimaattoneelstukje daar op die gracht in Amersfoort.

En dat is best erg.