Gras

Marianne Zwagerman14 mei '19 06:493 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

| Column: Marianne Zwagerman

Voordat hij hier wordt weggestuurd, want hij voelt zich veel minder welkom dan zijn moeder toen zij destijds hier arriveerde. ‘De samenleving is verscheurd’ zegt Rahma, ‘er woedt een oorlog tegen de islam’. De wal is echt het verkeerde schip aan het keren als ook goed geïntegreerde Marokkaanse Nederlanders het gevoel hebben dat ze beter kunnen gaan.

Het is verleidelijk populistische politici en ‘boze witte mensen’ hiervan de schuld te geven. Rahma zei vaak ‘ik eet geen gras’ als ze zich in haar carrière behandeld voelde als een domme koe. Dat gebeurde toen ze nog in loondienst was. Het overkomt ons elke dag. Ruim zeventien miljoen Britten stemden in 2016 voor een Brexit. Sindsdien moeten ze dag in dag uit in de krant lezen en op tv zien hoe dom ze zijn.

Feit is dat de man die ze uit de EU probeert los te rukken, Nigel Farage, ruimschoots aan kop gaat in de polls voor de EU-verkiezing van 23 mei. Miljoenen mensen willen nog altijd een Brexit. Maar Farage werd zondag op een ontluisterende manier geschoffeerd door de BBC. De interviewer hing als een hondsdolle pitbull in zijn kuit en blafte hem toe dat hij er walgelijke denkbeelden op nahoudt. Geert Wilders kreeg dezelfde behandeling een tijdje geleden in EenVandaag vlak voor de Provinciale Staten-verkiezingen.

Denkbeelden die niet zo afwijken van de oorzaken van de brede Europese crisis die historicus Willem Melching zondag schetste in de Volkskrant: Burgers zien de economische voorspoed niet terug, vrezen dure klimaatplannen, voelen diepe onvrede over de multiculturele samenleving en willen geen grotemigratiestroom vanuit Afrika. Zo’n veertig miljoen Afrikanen overwegen naar Europa te komen ‘en die kunnen niet allemaal bij Leo Lucassen logeren’ stelt Melching droogjes vast. Maar voor Lucassen legt de witte wijn sippende media-elite de rode loper uit. De rest mag gras vreten en wordt afgeblaft. De machteloze massa die de uitslag van referendum na referendum genegeerd ziet kijkt knarsetandend toe. En de zoon van Rahma vangt de klappen op.