Oey

Marianne Zwagerman2 jul '19 06:393 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maar in plaats van beschaamd in een hoekje kruipen in de hoop dat je wangedrocht geruisloos aan het publiek voorbijgaat kun je ook aan bevriende touwtjes van je machtige vrouw trekken om publiciteit te vergaren. Je bent de man van Femke Halsema of je bent het niet, zal Robert Oey gedacht hebben, toen hij de publiciteitsmachine aanzette voor zijn bij voorbaat geflopte videozoektocht naar ‘The Good Terrorist’.

Het is helemaal ontrend en ook ontzettend geëmancipeerd dat Robert het spoor volgt van Koningin Maxima en Ivanka Trump, die van vrouw en dochter zijn toch maar mooi een carrière wisten te maken. Aan de hand van hun invloedrijke man en vader huppelden ze zo het G20 podium op.

Terwijl Maxima keuvelde met de Saoedische kettingzaagprins mengde Ivanka zich krampachtig in een theekransje met Merkel en May, wat tenenkrommende beelden opleverde. Je gunt jonge vrouwen betere rolmodellen, zoals Robert die in de krant zegt: ‘het is hoog tijd dat het heel normaal is om een vrouw te hebben die de burgemeester van Amsterdam is.'

De mannelijke Maxima meets Ivanka probeert in zijn - volgens NRC - ‘warrige docu met te veel losse eindjes’ te achterhalen hoe in Nederland opgegroeide moslimjongens kunnen radicaliseren.Daar komt hij niet achter, want er wilde vrijwel geen terrorist aan de docu meewerken. Hij vult de tijd dus met ‘overdadige filmmuziek en sfeerbeelden van landschappen in Pakistan’.

In het Amsterdamse Waldorf Astoria hotel, waar je je kopje thee drinkt voorzien van twee Michelin sterren, huilt hij daarover uit bij journalisten van de Volkskrant, Het Parool, NRC enz. ‘Ik heb gefaald!’ verzucht hij in de Volkskrant. Zeven jaar gewerkt aan een mislukte film die hij een ‘studie van miscommunicatie’ noemt. Gelukkig genoot hij zelf wel van die zeven jaar. ‘Iemand die lekker met je gaat eten en je ondertussen vermaakt met verhalen over zelfmoordterroristen tja, wie wil dat nou niet?’ kraait hij tegen de Volkskrant journaliste.

Hij zag documentaires over IS die wel gelukt waren en vond het wel prikkelend: ‘hippies, een soort commune, een samenzijn met een gezamenlijk doel’. Op het kussen naast de burgemeester van Amsterdam ligt een man die IS terroristen vrolijke hippies vindt. Laat dat maar even tot u doordringen.