Komkommercast

Marianne Zwagerman6 aug 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bij het bedrijf van De Gier ligt de piek al drie jaar lang in de zomer. Hij zei terecht dat hij zich in zijn tijd bij NRC en Vrij Nederland verwonderde over het feit dat er in de zomer altijd minder gepubliceerd wordt, terwijl mensen dan juist tijd hebben om te lezen. Tijd die ze nu blijkbaar gebruiken om te luisteren. Mediabedrijven duwen ons al jaren magere komkommers door de strot in de zomer, terwijl we dikke vette inhoud willen.

Ik ben niet de enige die zich door de formatziekte van traditionele media naar podcasts gejaagd voelt, waar diepgang de norm is in plaats van vluchtig- en luchtigheid. Jaap Jansen zei laatst in zijn ‘Betrouwbare Bronnen’ dat hij iets wilde maken wat op de Nederlandse radio en televisie nauwelijks meer te vinden is: lange gesprekken met interessante gasten. Maar wie zijn toch de mensen die in de hangmat naar dat soort dingen luisteren?

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier

Daar weten we nu eindelijk iets meer van dankzij onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Iets meer, want BNR bleek de belangrijkste aanjager van deelnemers aan de enquête onder luisteraars, waardoor het beeld scheefgetrokken wordt. Het lijkt nu net alsof podcasts luisteren vooral een mannenaangelegenheid is terwijl de man-vrouw verhouding in internationale onderzoeken meestal 50-50 is.

Toch komen er wel wat nuttige dingen naar boven. Bijvoorbeeld dat 35 procent van de luisteraars wel zou willen betalen voor een podcast, liefst in de vorm van een donatie, maar dat nog vrijwel geen podcastmaker iets verdient. De podcast is in Nederland nog een hobby.

Ook bij Dag en Nacht Media gaat de vlag niet uit na het zomerse luisterrecord. Het betekent vooral dat ze elke maand de kosten voor meer dan zestigduizend gigabyte aan streaming moeten ophoesten. Zo is het podcast-speelveld vrij voor de club die geen verdienmodel nodig heeft: de NPO. Of dat helemaal eerlijk is moet minister Slob na de komkommertijd maar eens uitleggen.