Vrouwenkasplantjes

Marianne Zwagerman3 sep 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ze zien hun Hearstlab als een kas waarin ze de nieuwe bedrijfjes opkweken, niet alleen met geld maar ook met huisvesting, kennis en kunde. De ondernemers mogen een plekje uitzoeken in de indrukwekkende Hearst Tower in Manhattan en een beroep doen op Hearst medewerkers, bijvoorbeeld van legal, webtechnologie en business-development.

Die geïnvesteerde tijd betaalt zich, naast de verwachte waardevermeerdering van de startups, ook weer uit omdat de Hearst mensen zo een soort innovatie praktijk-MBA doen in de startup hub. Het is bekende kost in grote bedrijven, zo’n innovatiespeeltuintje. Bijzonder is dat bij Hearst alleen vrouwelijke ondernemers welkom zijn in de kweekkas. En daarom is het goed nieuws dat de Nederlandse tak van het mediabedrijf, waar bladen als Elle, Vogue, JAN en Quote worden uitgegeven, het lab nu ook in Mutsenparadijs Nederland uitrolt.

Want in ons land ben je als vrouwelijke opstarter volkomen kansloos als je geld bij investeerders op wilt halen. Maar 1,6 procent van de gefinancierde startups heeft een vrouwelijke oprichter, bleek vorig jaar. Een schokkende en afschuwelijke waarheid. Ik ben altijd de eerste om vrouwen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid om door het niet bestaande glazen plafond te breken en de niet bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten door nuttiger opleidingen te doen, meer uren te maken en brutaler te onderhandelen.

Maar als meer dan 98 procent van de financiering naar mannen gaat is er bij investeringsfondsen serieus wat aan de hand. Dat besef dringt al wel een beetje door want er werden de laatste maanden meer initiatieven uitgerold om de gender investment gap te dichten. Een tuintje voor vrouwelijke kasplantjes bij een groot mediabedrijf doet mogelijk iets goeds voor de beeldvorming als de redacties ook wat nieuwsgierigheid op kunnen brengen voor het vrouwelijke ondernemerschap. Hearst gaf in Nederland ooit het magazine RED uit, dat in een goede maand het gebruikelijke gemuts van een vrouwenblad nog weleens oversteeg. Met mode voor naar je werk in plaats van een de top vijf van mascara’s die waterproof zijn bij een jankfilm. Ik hoop op een revival in de vrouwenplantjeskas.

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier