Oneens

Marianne Zwagerman24 sep 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gesteund door slechts 5.000 mensen zit ze wel in de Amsterdamse gemeenteraad. Afgemeten aan de media-aandacht zou je denken dat het omgekeerde waar was. Wij belastingbetalers, pompen elk jaar een miljard euro in publieke media, maar het lukt ze niet om media te maken die een afspiegeling zijn van de politieke kleur en denkbeelden van de bevolking. Gelukkig is er de markt, als de markt werkt zou er geen probleem moeten zijn. Bedrijven moeten de gaten dichtlopen die door marktverstorende subsidiesponsen ontstaan. Ik was blij met de aankondiging dat schrijver Joost Niemöller zou aanschuiven in BNR’s Big Five. Niemöller is volgens Geert Wilders 'een van de weinigen in intellectueel en journalistiek Nederland die wakker is en het taboe niet mijdt.'

Ik vind Niemöller onmisbaar op Twitter, hij begrijpt de PVV-stemmers en weet nuchter en vrij feitelijk, met argumenten en ondersteunende nieuwsberichten, onder woorden te brengen wat zij vinden. Een prima kandidaat dus voor BNR’s Big Five, in de week dat het over de Nederlandse identiteit ging. Dat programma is in zichzelf al een voorbeeld van het dichten van een publiek gat. De publieke nieuwszender gaat gebukt onder een monsterlijke formatziekte waardoor je ook op doordeweekse dagen overdag naar sportgeleuter moet luisteren, als er helemaal geen sportnieuws is. In de programma’s die bedoeld zijn voor hardcore nieuws worden plaatjes gedraaid, een gruwel. Tijd voor een goed gesprek dat langer mag duren is er alleen op uren dat bejaarden wakker liggen en nog maar een paar harde zwoegers zoals vrachtwagenchauffeurs aan het werk zijn.

Terwijl wij houden van goede gesprekken, vijf miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts, bovenop alle radioprogramma’s die we bleven volgen. De opzet om in Big Five elke dag een ander aan het woord te laten over hetzelfde thema belooft bovendien de evenwichtigheid die je vaak mist in media. Verdieping en verschillende meningen, daar worden we wijzer van. Maar Niemöller werd op het laatste moment afgebeld door BNR. Vanwege hoogoplopende emoties op de redactie, was de verklaring. In zijn plaats kwam filmmaker Eddy Terstall en dat werd een geweldig mooi gesprek. Ik was het eens met elk woord dat hij uitsprak. Maar je leert misschien wel het meest van mensen waarmee je het oneens bent. Laat ze maar horen, BNR.

ALLE COLUMNS VAN MARIANNE ZWAGERMAN: Klik hier