Aandacht = liefde

Marianne Zwagerman5 nov 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marianne Zwagerman
Marianne Zwagerman (BNR)

De herwonnen goodwill bij politici die de macht van de tech-platformen willen breken is voor Twitter waarschijnlijk hoger dan de omzet die ze verliezen door deze maatregel. Twitteroprichter @Jack Dorsey maakte extra goede sier toen hij bij de aankondiging terugsneerde naar Zuckerberg dat Twitter niet langer politieke leugens verspreidt tegen betaling, een belofte die Zuckerberg niet wilde doen in het Amerikaanse congres. En Jack snapt hoe het werkt: aandacht is net liefde, je moet het verdienen niet kopen.

Nou heb ik bij Donald Trump altijd het vermoeden dat hij zijn liefjes koopt, maar hoe je aandacht moet verdienen op Twitter begrijpt hij als geen ander. Meer nog dan liefde is twitteren een eerste levensbehoefte voor Trump. ‘He needs to tweet like we need to eat,’ zegt zijn adviseur Kellyanne Conway. The New York Times maakte een analyse van het twittergedrag van de president. The Donald blijkt steeds fanatieker te twitteren, hij stuurde in oktober maar liefst 271 tweets in een week. Dat red ik niet eens en ik houd van Twitter alsof ik het zelf baarde.

De helft van zijn tweets gebruikt Trump om zijn vijanden aan te vallen. Zijn berichten zijn vooral venijnig als hij nog of alweer in bed ligt, wat mijn vermoeden bevestigt dat twitteren hoger op zijn prioriteitenlijstje staat dan liefde. Behalve liefde voor zichzelf, want hij prijst zichzelf meer dan ieder ander in zijn tweets. Trump heeft het presidentschap opnieuw uitgevonden door zijn social mediagedrag.

Hij ontketent (handels)oorlogen en ontslaat medewerkers per tweet en gebruikt zijn 66 miljoen volgers als zijn live focusgroep. Daar zijn ze bij de VVD ook dol op, focusgroepen. En wellicht voorsorterend op de advertentiestop zijn ze begonnen met het verspreiden van hemeltergend infantiele korte filmpjes op Twitter. Vloggende Kamerleden die schichtig hun iPhone aanstaren terwijl ze ingestudeerde tekstjes oplepelen, het is Niet Te Doen.

Het hele Witte Huis heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd het twittergedrag van de president onder controle te krijgen. Kansloos. Zijn authenticiteit is zijn kracht. Alles wat Trump goed doet, doet de VVD fout. Op Twitter althans, over de rest mag u zelf een mening vormen, daar heeft u mij niet voor nodig.