Kijkquotum

Marianne Zwagerman19 nov 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Zelfs die Niet Te Hebben Hemeltergend Domme Promofimpjes van Klaas Dijkhoff schoten voorbij in een TikTok versie. We kunnen er niet meer omheen, ook volwassenen hebben het Chinese filmpjesplatform ontdekt. Net nu Disney+ de aanval op Netflix opende, Apple ons een streamingabonnement aan wil smeren en Amazon dan toch ook eindelijk de pijlen op ons kleine landje richt.

Dat landje waar Netflix meer dan drie miljoen abonnees heeft en op weg is naar 400 miljoen euro omzet. Joop Daalmeijer, ooit belangrijk bij de NPO en nu nog media-influisteraar bij het ministerie van OCW vindt dat zorgelijk. Wie geen Nederlandse media meer consumeert raakt cultureel steeds verder op afstand, betoogt Daalmeijer in De Telegraaf. Mensen die denken dat we in Nederland ook een juryrechtspraak hebben bijvoorbeeld, omdat hun wereldbeeld is gebaseerd op Amerikaanse films en series.

Maar je kunt geen muur om Nederland bouwen waar Amerikaanse of Chinese videoproducties niet doorheen komen. En je kunt moeilijk een verplicht kijkquotum instellen. Dus moet de Nederlandse mediasector een front vormen. Minister Slob bracht ze allemaal aan tafel en formuleerde een samenwerkingsagenda.

Maar ik zag NOS-directeur Gerard Timmer in een groot interview de bal alvast vooruitschieten zijn eigen kant op. Hij wil best een beetje samenwerken met uitgevers maar dan moeten zij hun akelige lobby tegen de marktverstoring door de NOS stopzetten. Omroep PowNed sleept de eigen NPO voor de rechter omdat ze zelf programma’s uit willen zenden op YouTube. Vanuit de kromme redenering dat programma’s die worden gemaakt met publiek geld zo breed mogelijk moeten worden verspreid. Dat is de wereld op zijn kop.

PowNed is toegelaten tot het publieke bestel om een nieuw publiek daarheen te lokken. Directeur Dominique Weesie meent het beter te weten omdat hij ‘als oprichter van GeenStijl en Dumpert iets weet van internet'. Dat zal best, maar als oprichter van GeenStijl vrat hij niet uit de belastingruif. Stap dan uit het bestel en wordt de volgende Kwebbelkop of Nikkie de Jager. Of pak de gegarandeerde poen en vecht mee tegen de buitenlandse indringers.